20090115

Digitalitzar: i sembla fàcil i tot

Data Estel·lar de dos dígits Dijous 20090115

Busco coses, per curiositat més que res... "digitalitzar"... I m'apareixen fòrums i webs de fotògrafs.

En destaco alguna:

brutal: Escanejar amb la càmera digital

El tiu s'ha fabricat una andròmina que permet digitalitzar diapositives. Entenc que és un tub que el que permet es que no hi hagi llum a les vores i tota la llum es concentri en la diapositiva. Seria, entenc jo, com fer una foto a una bombeta o a la tele o a una diapositiva en un lloc absolutament fosc i sense que ningú obrís la porta. Sembla fàcil i tot.


He intentat fer un resum en Word amb les fotos... però, total per què? Perquè penso que la idea la podria transformar per poder escanejar altres coses de forma ràpida i sense interrupcions de llum. Però, de nou, per què? Si no ho faré... Pot tenir més utilitat enllaçar-ho en aquest missatge.

De totes maneres, cal posar algunes fotos: els plàstics i el portadiapositives són fets amb estoig de CDs... d'aquells que sempre es trenquen. Allò gris és cinta adhesiva per enfortir el cartró i que quedi millor.



Els "únics" elements normals serien la càmara (evidentment, això és una càmara de pasta)
i la rodona negra que és un aparell suplementari de la càmara de fotos.



N'hi ha més casos de gent ingeniosa

En aquest cas, m'apareix el concepte "escàner de transparències", que no he aconseguit saber si és un escàner normal o no. A una pàgina que darrerament surt bastant al Google (just darrera de les pesades wikipèides), és a dir, a Answers Yahoo, la millor resposta la dóna en Daro:
Son iguales a los comunes pero estos tienen un agujero en la tapa con una luz dentro. La diapo va en un porta-diapositiva
També diu:

Te cuento que hacia antes de comprar este?
Colocaba la diapo sobre el vidrio [del seu escàner] y colocaba encima un trozo de acrílico blanco y una luz encima (una lamparita) y así escaneaba bastante bien. Eso si pone la resolución máxima "OPTICA" en el escaner NO la interpolada. (el mio creo que anda en 1200 x 600dpi)
El que no entenc és com posava una llum a sobre de l'escàner. L'única forma que hi veig és treient la tapa de sobre... i això implica que tota la llum dels voltants també i entrarà o que la llum de sota s'escamparà. Això no pot impedir l'escanejat?

Jo sospito que escanejar diapostives i transparències es deu poder fer ficant un paper blanc al darrera. Com a mínim tindrem la imatge, que es pot projectar com a diapositiva en una presentació (PowerPoint i altres marques) o amb el visor d'imatges del Windows.

Això té interès: Máscara: Se trata de una cartulina que tapa por completo nuestra mesa de luz, a excepción de un pequeño recuadro situado en el centro de un tamaño aproximado al de una diapositiva. Es muy importante que por lo menos una de sus caras sea negra. Esta máscara sirve para evitar que salga el reflejo del objetivo de nuestra cámara en la fotografía que tomemos de la transparencia, ya que ésta hace a su vez de espejo.

Aquesta és la idea que jo tinc per escanejar (digitalitzar) pàgines. Evidentement, tot i que tothom a Internet parla de que no tenia diners per tal o qual aparell, el cert és que aquesta gent ho fan amb material que val una pasta, i són professionals o assimilats, però el que m'interessa és la idea: amb una càmara de les més barates es poden fer coses similars.

La idea és el que m'interessa: cal la càmara muntada de manera fixa. Potser amb un trípode n'hi hauria prou? El braç humà no és suficient, tret que no sigui per una foto perquè un es cansa, o canvia sense adonar-se la posició del braç, per tant de la càmara, per tant de l'enfoc, per tant, la imatge que resulta no és la que es volia (imatges tortes).

I m'he adonat que la càmara de fotos pot funcionar millor o tant bé com un escàner. Quan dic millor vull dir que l'usuario pot controlar què s'hi fotografia, i alterar l'enfoc, etc, mentre que amb l'escàner amb la tapa abaixada no hi ha manera de saber si una imatge està torta o no, o si s'ha mogut (cas d'una imatge petita: diapositiva, cromos, papers petits, fotos...)

Aquestes pàgines donen idees sobre una qüestió fonamental: com digitalitzar els negatius. Sembla ser que sol caldre (hei, pocs cops veureu aquest infinitiu!) utilitzar el Photoshop... Buf!

Anant i venint per Internet també em trobo amb una web que parla de coses d'imatges (en teoria, digitalitzar, però en el moment d'escriure això no he trobat l'apartat corresponent)... però també sembla que donen pautes o cursos (jo dubto molt de que les webs que parlen de que tenen cursos realment els tinguin), entre ells: Stop Motion i dibuixos animats... Curiós.


No vull acabar sense mencionar la lomografia: un moviment gafapa amb gracioses màquines excomunistes.