20120503

Iniciant Saló

Data Estel·lar salonera i banquera Dijous 20120403

 BARCELONA. 

COMENÇA EL SALÓ DEL COMIC 2012. DIJOUS 20120503,DIVENDRES 20120504, DISSABTE 20120505, DIUMENGE 20120506. Un Saló interessant per alguna novetat que esmentarem en aquest article, i potser una mica trist en quant a poques xerrades, meses rodones o conferencies, segons el meu parer.


AVÍS: SI VENIU A BARCELONA, COMPTE HI HA MOLTA GENT ROBANT CARTERES;
 i, a més, hi ha carteristes.

Mentre l'economia del xantatge fabrica dèficit amb una reunió de banquers centrals europeus, la centralitat es desplaça cap a l'economia real de les editorials del Cluster Català del Comic (CCC).

Els sopars, no de duro ni d'euro sinó de milers d'euro per plat, d'Artur Mas amb els banquers a Barcelona haurien hagut de servir per pagar menús per a la població que es troba en situació precària, cosa que hauria alliberat diners per a altres polítiques socials. Però és la ideologia i no l'economia allò que mou Rajoy , de Guindos i el PP o Mas i Mas-Colell i CiU. A l'Avui diuen que hi ha normalitat en l'inici de la reunió del BCE, així que ja veieu que l'avís del principi de l'article era cert. Voler posat peatges per carreteres mal asfaltades, per autopistes que impedeixen anar a més de 60 km/h (no poden anar vehicles que no arribin a aquesta velocitat), voler cobrar per hospitalitzar, com si fos un hotel. És ni més ni menys que l'aplicació precisa de la cutre ideologia neoliberal (Nozick i companyia).

Els policies tener ordres de protegir els lladres dels bancs que són lladres de bancs i els diaris donen portades als superherois.

Com ja he comentat darrerament, els que poden publicar opinió pública estan fent un esforç ampli per a la difusió de la historieta. 

Així, faig un repàs ràpid: 

El Periódico de Catalunya dedica la primera portada a Superman i Batman, amb dibuix de Miguel Ángel Sepúlveda, dibuixant de DC. Oi que sembla que sé qui és i que no m'ho he copiat del text del diari? Diu que li demanaria una firma a Ibáñez, tot i que ell, Sepúlveda, no sol anar a salons per manca de temps.


Darrera hi ha la portada de la crònica negra: la reunió dels corbs ultraliberals, aquells que volen més mercat i menys Estat però que en realitat volen que l'Estat només els ajudi a ells, els que volen més mercat. Aquests són els antikeynesians que ataquen la civilització. Lògicament, a països amb més cap, estan nacionalitzant empreses clau, com Red Eléctrica a Bolivia (infàustament privatitzada a Espanya, i repartida entre l'oligopoli de quatre empreses privatitzades, és a dir, regalades a uns amics dels polítics, i polítics-empresaris-classesaltíssimes en ells mateixos). Parlen de la Barcelona capital d'Europa... el dia després del dia després d'un dia de festa, és a dir, el dia després que la Renfe Rodalies fes una vaga encoberta aturant trens i alentint transports, amb pressumptes errades tècniques (excuses que no són millors que les d'una vaga encoberta). A la R4 Nord, els trens van estar aturat vora una hora a l'hora punta màxima, entre les 8 i les 9h del 20100502. 200 passatgers per parada (multipliqui-ho per quatre a Cerdanyola) per una suposada avaria entre Sabadell Centre i Sabadell Sud: no hi havia trens cap a Barcelona i ningú no informava, més que aquella gravació que diu "... 20 minuts". A la tarda, la R4 Nord cap a Manresa no anava bé. Des de les 16h30' i fins a les 18h, com a mínim, no funcionava bé la R2 Nord, que no coincideix mai en cap tram amb la R4 (és a dir, avaria diferent). Van estalviar-se un tren, el preu del qual ara està als nivells d'alcohol dels banquers, assessors, tècnics d'alt rang i polítics. La informació que dóna Avui-El Punt difereix en parlar de les 14h. Ells parlen d'oïdes. Altres donem notícies que van succeir.

Més encara, el segon editorial, dels dos que hi ha, està dedicat al Saló del Comic. No és romanticisme. És negoci. És economia. És creativitat. És R+D+i. Són possibles llocs de feina. És fabricar marca de país. 

A la portada veiem les torres venecianes que tenim associades a Superlópez (Escariano Avieso) o a Pafman. El camí de les torres cap a la muntanya de Montjuïc, s'afegeix al de la portada del TBO Extraordinari en català dels anys 70.

Com és habitual, la premsa es fa ressò de l'ús periodístic de la vinyeta. Ja al 1988 o 1989 hi va haver una exposició sobre periodisme i vinyetes.

El Periódico agafa uns quants prescriptors i treballadors punters del mitjà i els demana que recomanin comics. I pregunten fins i tot a gent d'ADLO... i al mateíxíssim Eme A, de Dreamers... vull dir, de la MLComics... si els hem vist crèixer com qui diu.

Avui-El Punt (El Punt va comprar l'Avui històric, el va buidar de personal... en fi, allò que fan les empreses) ja havia informat sobre que Xina seria el país convidat... Fa una entrevista a Carrillo, el del Capitán Pantera o Los Mercenarios. Interessant resum: vivia a Madrid. Rafael González de Bruguera el contracta... i inclús li paga el pis. Per fi algú dóna una visió sobre aquest gran editor, que no ho va fer tot bé (rigidesa als canvis modernitzadors als anys 70; crapulisme empresarial) però que no es pot desqualificar contínuament:

Ha citat Rafael González. Hi ha una llegenda negra sobre el personatge?
El senyor González era l'ànima de les publicacions de Bruguera. Tenia criteri i tractava la gent amb correcció. Quan va morir, les coses van començar a anar malament.
 
I de Bruguera, què n'opina?
Bruguera era una multinacional poderosíssima que tractava la gent amb educació i que als dibuixants ens feia sentir importants.
No se sentien explotats?
Ens enganyaven, però aleshores no ho sabíem; per això estàvem contents. Signàvem uns contractes pels quals perdíem tots els drets a l'autoria. Quan m'encarregaven treballs per a l'estranger cobrava com un anglès però amb els preus d'aquí. El que no sabíem era el que ells s'embutxacaven.
 
 Diu que la versió en una mena de línia clara del Capitán Pantera (anys 80, revistes taplàstic SuperMortadelo, Mortadelo, i algún colecciónole de Ediciones B) era el : " jo anomenava semicòmic, un grafisme amb què vaig elaborar El Capitán Pantera." Aquí apareix per al gran públic friki discutaire un nou concepte.


El cas de La Vanguardia ha estat esplèndid. Us demano als fans de Mazinger Z que el compreu, en castellà o català: portada amb Mazinger... i espectacular doble pàgina sobre el personatge amb imatge i informació. EN COLOR.

Gaudiu del Saló del Comic, si hi aneu
Si no hi aneu, de tot el que hi ha a la tele, ràdios i diaris sobre el Saló... o dels tebeos... perquè els tebeos es poden llegir...


 
 

d