20081220

Escobar C1: Bon Nadal

Data Estel·lar mooooc Dissabte 20081220

Bon Nadal

Aquesta és una entrada una mica agafada pels pèls. 

Volia posar alguna portada de Nadal relacionada amb Zipi i Zape... però no tinc tant de material...

Així que fico una portada d'Any Nou amb els Reis Mags.

Es tracta de la portada del ZipiZape Extra Año Nuevo de Ediciones B-Grupo Zeta. Preu: 200 pessetes (més d'1€, car per a l'època).

Som a la segona part de la primera època, per dir-ho així, de la singladura de les revistes a Ediciones B. En aquesta època, els dibuixants i el guionista (un, A. Noverto, segurament el deixeble de Martz Schmidt), encara són mencionat a la p2 (no la poso). El dibuixant clau d'aquesta època de la revista es diu es diu Román Cubillo (potser Ramón Cubillo, signa com a "Román" o "Ramón" però el nom en lletra d'imprenta és "Cubillo"). Tinc ganes de parlar sobre aquest autor, que va el més explotat d'aquesta etapa, i que després va desaparèixer sense deixar ni rastre. 

La portada és interessant per moltes raons: 

1.-S'anuncien 67 pàgines. Realment, té moltes pàgines, en uns anys on les revistes es feien curten amb 34 pàgines (52 , si era un Super Mortadelo).

2.-Som a la lleonera, el cau dels germans, a dalt de la Mansió Zapatilla. Joguines, pilota de futbol, carbasses...

3.-Estan escrivint la carta als Reis Mags.

4.-Apareixen els tres Reis Mags, cosa insòlita en el panorama del nostre país on sempre ha estat normalíssim que aparegués Papa Nöel o Santa Claus però gairebé mai en Melcior, en Gaspar ni en Baltasar. Caldria parlar abastament sobre el procés d'aculturació en els models de conducta estadounidencs que ens han estat implantats, no tant per un canvi o evolució en els nostres costums, com sí per una pressió contínua i fortíssima dels mitjans de comunicació. I no parlo de quan es posa material dels Estats Units d'Amèrica, sinó quan es fa la imitació amb material de producció pròpia. 

En aquest sentit vull dir que, al contrari del que volen que ens empassem actualment, ja als anys 80 era més comú que arribés Papa Nöel que els Reis Mags, arraconats al final de les vacances de Nadal. Així doncs, Escobar, com sempre un rebel, no deixa de posar-nos la seva versió: Zipi y Zape demanen als Reis Mags, els quals arriben a la mateixa portada. 

Sembla que és "ara" (un "ara" que canvia cada any per un altra "ara") quan arriba el "Papa Nöel" (ja li diuen Santa Claus) i no com abans, ah, què bonic abans, quan arribaven els Reis... Quin país d'hipòcrites consentits! Que arribi qui vulguin ells, però no plorin perquè mori allò que ells mateixon maten. 

La raó de la no arribada dels Reis, en una enquesta en la qual es reben respostes sense efectuar preguntes, de fet, un pànel que dura tota la vida, és que els Reis Mags són massa tard, i no hi ha temps per jugar. Donant els regals el Pare Nöel, doncs sí que hi ha temps per jugar. D'aquí jo he extret la següent conclusió: la resta de l'any, els nens no juguen. 

Compte. Siguem seriosos. Si cal, a cals Zapatilla també vindrà el Pare Nöel... i si calgués, el Tió... però sense oblidar l'altra tradició.

5.-Noti's el dibuix, amb unes proporcions pitjor realitzades que anys enrera. El cabell té menys volum que al final de l'epoca de Bruguera. No és que estigui mal dibuixat (però també aquesta portada està molt millor que d'altres del mateix any) però es noten coses rares. Escobar havia envellit... i els entintadors no sabien interpretar els seus dibuixos a llapis. Així ho veig.

1 comentari:

Kaximpo ha dit...

67 páginas... No solamente es un número extraño por la cantidad sino porque ¡es impar! O_O Supongo que son 67 más la portada = 68.

Es que a los niños cada vez se les ha ido consintiendo más. Papá Noel sustituyó a los Reyes y perdieron la virtud de la paciencia. Ahora es Papá Noel + Los Reyes Magos y cayeron en el pecado de la avaricia.