20071010

La Fira de Frankfurt també té tebeos

Data Estel·lar aconserjada Dimecres 20071010


Ahir tarda, pel 20071009, vaig poder veure el canal 324. El canal 3-24 és un canal de notícies, avorrit, innecessari i barat, com la CNN, o Catalunya Informació... Encara RNE-5 Todo Noticias posa alguns micro-espais de coses variades. Bàsicament, es un telenotícies perpetu que, com és habitual, només dóna importància al futbol. Tota la resta és ràpid i superficial. No hi ha manera d'assabentar-se de res. La manca de temps no és excusa: gaudeixen de 24 horas. Jo, en menys temps, explicaria, no com vaig fer aquí, sinó amb dades, fotos, imatges i entrevistes, el que està passant a Pakistan, per exemple. El mateix per a la resta d'informacions.


Així i tot, té de bo que, de vegades, aquest canal posa sessions del Parlament, anomenat "Canal Parlament", però en realitat no és una cadena sinó que tenen una càmera posada en alguna sala del Parlament i, quan convé als polítics per fer-se notar, endollen imatges sobre temes que, probablement no siguin d'interès per ningú, ni tampoc pels que tenen la sort de poder-hi dir la seva. Gairebé mai trobarem informació rellevant al voltant de com negocien, de quines comissions s'hi reuneixen cada dia, què hi diuen. Els parlaments segueixen essent, en ple segle XXI, un lloc públic d'accés restringit a la ciutadania, no sigui cas, no sigui cas...


També, de vegades, posen alguna entrevista que no està malament, tot i que no tingui a veure amb res, o algun "30 Minuts" de 1994...


Seguint amb la seva tònica de notícies, emeten els avorrits discursos d'inauguració de la Fira de Frankfort, del mateix Frankfort de la Heidi, però això no s'ha dit. Això de Frankfort és una d'aquestes estafes, com la del Fòrum, a les quals els diaris hi donen molta cabuda a les seve pàgines per la senzilla raó de ser notícies baratetes i fàcils d'aconseguir perquè van a base de rodes de premsa i dossiers prefabricats. La Fira de Frankfort, d'altra banda, és un altre intent reeixit de demostar qui són els que han de ser (les élites) i que són els que no són. Jo sóc dels que no sóc, evidentment. Acaba sortint un Quim Monzó amb corbata i "traju", como dirien el catalan (és a dir, com es diria en català, "amb vestit"), com a mínim amb americana. Intenta no embarbursar-se però fa referències a aquest fet, auto-denominant-se en tercera persona d'aquesta manera, "l'escriptor que no parla bé", etc. Quim Monzó sol quequejar però es veu que això no queda bé quan hom fa conferències a Alemanya, així que fa un discurs dient què diria si ell fes un discurs. Es veu que la gent va flipar en positiu, tot i que el nivell està bastant per sota dels seus articles de La Vanguardia (com a mínim, l'últim cop que el vaig llegir, que ja fa anys, perquè vaig voler deixar de contaminar-me d'un diari que no és que fos de dretes tendint a l'ultradreta neoliberarl apanyadota sinó que, a més, només posava els argument negatius d'allò que defensava quan no quedava temps per debatre com, per exemple, el pas de la pesseta a l'euro al 2001). També el vaig veure, al parlament de Quim Monzó, inferiro als articles que feia al Dominical del Periódico... i, evidentment, pitjor que quan sortia al programa Persones Humanes.

Em va quedar clara una cosa: s'havia llegit els discursos d'anys anteriors.

Serà que ja ho hem desmitificat tot però el seu discurs, tot i que no estava malament, em va sonar repetit. Almenys, no es va fer llarg.

La Fira de Frankfort és una fira comercial de compra-venda de drets d'edició. La cultura catalana va ser la convidada. Hi va haver polèmica sobre si hi anaven o no, amb la delegació oficial, els escriptors castellano-escrivents o només els catalano-escrivents, etc... La sorpresa va ser que també hi van anar dibuixants de còmics, entre ells, Altuna, el de "La Familia Tipo". Crec que també hi va anar Oriol Garcia Quera i d'altres. I les editorials que els portaven eren Glénat o Norma... Interessant. En aquest cas, no hi va haver cap problema lingüístic, donat que el 99.9% dels còmics són publicats en castellà i no en català. No he llegit enlloc res sobre l'experiència dels il·lustradors i dibuixants d'historietes catalans a Frankfort.