Data Estel·lar brava Dijous 20190718
Al Comic Barcelona del 2019 vam adquirir una cosa que ja havíem vist al Saló del Comic de Barcelona del 2018.
La vam trobar en un espai que ara dediquen a autors que van per lliure o que s'autoediten i que igual tenen llargues trajectòries. N'hi ha de caricaturistes, de venedors d'il·lustracions, m'he fixat en dues dibuixants que tenen un ús del color molt adequat... Allà hi havia l'espai de Còmics Roman de l'autor Carles Roman...
Resulta que és l'autor del Superc.., no, que digui, del Drac Català, anteriorment dit Capità Catalunya ... el nom, però, el tenia enregistrat un altre individu aliè als comics i que demanava no pocs diners... què passarà quan tots els noms ja siguin propietas d'alguna empresa? Aquesta pregunta me la faig des del 1997 i podria dir, en quin edifici de quina localitat i amb quin individu hi era quan vaig expressar-ho en veu alta. No ho farem perquè cal deixar alguna cosa per al llibre de memòries.
Blablablà, que si igual treuria noves aventures... ho dubto. Tot i així, ha insertat algun vídeo amb esquetxos i sembla que ha reeixit en un micromecenatge de 9000€ per a un nou Drac Català amb "L'Orde del Drac".
En haver llegit el comic que finalment em vaig endur, encara ho dubto més: són reedicions particulars d'historietes publicades cap el 2000 d.C a la revista Cavall Fort. És a dir, que tampoc ens trobem amb material inèdit, tot i que sigui ben rebuda l'edició en àlbum, que ens fa plantejar-nos "en blog alt" una pregunta que molts se n'hauran fet: per quina raó Cavall Fort o els seus bisbats editorials no publiquen àlbums de les aventures llargues que publiquen, al menys, de les de producció pròpia.
N'hi ha unes quantes d'històriques, que són autoconclusives, de les quals no recordem haver vist mai cap altra edició. És material perdut per a les noves generacions dècada rera dècada. ¿Potser no tenien cap qualitat? ¿Potser no tenen públic? Llavors, tampoc no l'haurien tingut a la revista original i els hauria provocat opinions negatives.
Durant anys semblava que Editorial Casals era l'empresa oficial en fer àlbums, però, tot quedava reduït a les sèries del dibuixant Madorell i de difícil localització: Jep i Fidel, en Pere Vidal... i Massagran, que sí que s'ha pogut anar veient amb certes dificultats, i sempre en una proporció màxima de 15 Mortadel·los per 1 Superlópez, que durant dècades va ser la proporció d'Ediciones B-Grupo Zeta. Substituïu-hi el SL pel Massagran i veureu la dificultat d'adquirir la col·lecció sencera. Això si no teníeu la "sort" de tenir una biblioteca a prop: 1 biblioteca per 200000 habitants és la proporció que existia fins al 2000. Comptant-ne biblioteques privades de les caixes d'estalvi (calia compte corrent a la caixa per entrar i obtenir llibres en préstec), estem en 1 biblioteca per cada 150000 habitants, que arriba a una proporció de 1 biblioteca per cada 120000 habitants arran de les biblioteques que es fan o es refan entre el 2000 i el 2006. Els càlculs són aproximats.
Ah, que encara no hem esmentat el nom del volum:
FABI i FEDÓ CIUTADANS D'EMPÚRIES. UNA TRAGÈDIA ESPATERRANT I TRES COMÈDIES COLOSSALS.
Primera edició: març 2019. Personatges, guió i dibuixos: Carles Roman.
Ambientada a Emporion, coneguda ara com a Empúries, en època romana, consta de tres protagonistes: un grec pensaire, un romà forçut i un nen íber de la trib dels indigets.
Són historietes de dibuix còmic però amb una certa voluntat explicativa: hi va haver un tal Ciceró que sabia molt de lletres, hi va haver un romà de Barcino que va a anar als Jocs Olímpics (hi ha una estàtua al Parc de Can Dragó a la Meridiana zona de Montcada i Reixac i nus cap a Santa Coloma). una cosa sobre els laberints, les escoles filosòfiques dels epicurs, els estoics.
Els colors són terrossos, cosa que segurament pinta bé per a l'època.
Coses que no m'agraden... sí que n'hi ha. Nlo m'he hagut d'esforçar gaire en una cosa que em va frapar i que ara he trobat en fullejar i sense buscar-ho: p44-p45 del volum: llencen tomàquets, que és un vegetal d'origen americà. Podem parlar de llicències humorístiques i blablabla, però a mi això em molesta.
Veig que l'autor-editor ha fet "segona edició revisada i millorada" per al 2020 del volum 1 de la sèrie. Si en fes una per al volum 2, esperem que el tomàquet doni pas a un altre element.
Compte: vaig tenir problemes greus i no me'n vaig sortir per tal que la profe de Llatí em digués "què menjaven en aquelles èpoques" si no existia ni això ni allò ni...
Si la sèrie continua, més enllà dels recopilatories, esperem veure paisatges i escenaris empordanesos.. per descomptat, la ciutat. Part del fascinant port encara es pot veure hissat a la platja.
És un comic entretingut que esperem que tingui èxit.
Per què hem fet aquest missatge:
1.-això de les acreditacions de Ficomic/ComicBarcelona/Saló del Comic em molesta: en parlem, durant anys, i de tantes coses, com aquest tipus de material independent de veritat, i minoritaria, alhra que interessant que molesta... la manca d'acreditacions, quan és tan fàcil acreditar-se en altres fires.
2.-El projecte ens ha agradat. L'autor, professor de dibuix, decideix reeditar algunes obres seves. Esperem que pugui continuar. Ens explica, per exemple, que té alguna en anglès i que hi ha un sistema d'impressió sota demanda en la gran e-llibreria global (la que no paga impostos, té esclaus i tot això). Per tant, que hi ha mètodes per imprimir i editar i gestionar el material.
3.-La més important a nivell personal: un dia ens van convidar a fer una llista de tebeos sobre Roma. Ens vam saltar aquest perquè no el coneixíem: com d'altres, no existia un volum al mercat, així que la seva publicació únicamente en revista no hauria estat cap problema. Des de llavors, tinc la idea d'anar incorporant nous tebeos a aquella llista.
Aquí, els articles sobre Roma de la Maginoteca:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada