20150225

Tebeografia bàsica per a biblioteques

Data Estel·lar descamisada Dimecres 20150225

El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya té un catàleg de bibliografies temàtiques. Llibres de Nadal, Circ, Viatges... i també de tebeos.

El document és de l'any 2011 i s'intitula Comics. Bibliografia Bàsica, editat per la  Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural-Servei de Biblioteques. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Coordinat per Jordi Llobet Domènech. 
La Selecció de tebeos va a càrrec de Jaume Vilarrubí i Héctor Calvet membres del grup Biblioteca i còmic del COBDC.

Ells posen l'accent a la "ò". 

Se’n permet còpia, distribució i comunicació pública sense ús comercial, sempre que se’n citi l’autoria i la distribució de les possibles obres derivades es faci amb una llicència igual a la que regula l’obra original

Encara no sé com enganxar un anagrama de Creative Commons.

No sé si recordeu d'un anterior article maginotècnics que, des d'una biblioteca, m'havien comentat que estaven ordenant els tebeos per àmbit geogràfic. Resulta que això és el que va aquest document, la qual cosa em duu a pensar que segueixen la mateixa regla. ¿És la millor? ¿La més clara? ¿La que millor ens permet trobar els tebeos que volem? Per a mi, encara és una novetat: no se sol veure que els tebeos de les biblioteques tinguin aquesta ordenació. 

Massa gent, massa lectors d'historietes encara es pensen que viuen, en plan Fanhunter, assetjats per un món cultural que els odia i els tem. Les biblioteques i els centres educatius odien els comics. Els noticiaris en malparlen... No és veritat. Mai no ha estat del tot veritat, o jo no me n'he trobat en aquesta situació. Ignorància. Manca de tebeos a les biblioteques, amagat a la zona de menys de 13 anys, limitats en tebeos "ben educats" (Astèrix, Tintín, Spirú, Lucky Luke, Mafalda)... però sempre n'hi ha hagut.

A les biblioteques universitàries -les úniques dignes de tal nom per volum de volums, comoditat, i tot això- sí que hi ha hagut tradicionalment (fins el 2006, que jo sàpiga) un desinterès total per la historieta. 

Un exemple: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): la Biblioteca de Comunicació disposava d'alguns exemplars de llibres i alguns tebeos. En un moment determinat, es va esbrinar que la clau era insertar el mot "Art" o "Comunicació" o similar a l'obra. Ara bé, recordo perfectament un bibliotecari que em va comentar: "disposem d'un gran fons de fanzines". No era fàcilment accessible. Més encara: més fàcil era arribar a les grans rodes de documentació magnètica no explotada (mai no en seria, d'explotada, ni mai no et deixarien accedir per explotar tu mateix) que als fanzines.

Els fanzines són revistes, és a dir magazines (revista amb moltes coses com un magatzem, caram) fetes per fans o aficionats. L'antònim és un prozine, una revista feta per professionals. S'havien fet des dels anys 60-70 (tot i que sempre se'n troben dels anys 30 en algun llogarret del planeta), amb l'eclosió de la cultura pop i la cultura juvenil. Un grup generacional es comunicava amb els seus membres mitjançant aquest òrgan de comunicació, amb codis propis, i amb temes i disseny gràfic aliè a les publicacions dels kioskos. Les impremtes caseres, les impremtes d'empreses locals o de barri, les màquines fotocopiadores i, des dels anys 90-00, l'ordinador amb impressora, i el mateix internet, permeten la seva expansió a camps diversos, des de qualsevol tipus de música a qualsevol tipus d'esbarjo, forma de vida o d'interès. 

Apart, la biblioteca esmentada va posar a disposició del públic totes les publicacions periòdiques, entre les quals... revistes d'historietes o revistes sobre historietes o il·lustració, etc.

Tant se val, al 2015, la majoria de biblioteques públiques tenen un fons de comics força ampli. Com que no és possible saber-ho tot, calen unes guies. D'això serveix la bibliografia del Servei de Biblioteques.

Va la  pena destacar un paràgraf sencer: 

[E]l treball té continuïtat amb la revisió del lot bàsic de còmics que ha de constituir el fons inicial de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. El volum de la col·lecció s’ha establert per a un municipi de 10.000 habitants, amb un fons total de 25.000 títols, d’acord amb els estàndards de biblioteca pública. El percentatge de la secció de còmics s’ha fixat en un 3 %, un valor que situa la proposta de lectura en un sostre de 750 títols i un mínim de 450. L’increment continuat de la demanda lectora de còmics a les biblioteques ha fet que l'equació s’hagi resolt en una opció intermèdia de 600 títols


 Aprenem el següent: una localitat de 10000 habitants té el doble de llibres: 25000. 

No sabem per quina raó, un 3% haurien de ser comics. Tampoc no sabem els altres percentatges.
Això dóna de 450 a 750 títols, anomenat "sostre". ¿Vol això dir que no poden haver-hi més? ¿Les biblioteques tenen un màxim del gènere o del format que sigui, de literatura de viatges, de poemaris, de bibliografies... i és prohibit ficar-n'hi, de més?

Sembla ser que les biblioteques tindrien uns 600 tebeos.

Us haig de dir que una recerca semblant a la que va el 2011, la va realitzar un membre de la maginoteca, un parell de dies, a veure què trobava. El carnet de les biblioteques dóna l'opció de buscar per la web de les biblioteques de la Diputació de Barcelona. I permet fer carpetes persanalitzades de la part del catàleg que un vulgui. Exemple: llibres que parlin de la jungla.

Aquest catàleg, pres com a llista bàsica, explica allò que diuen alguns lectors: "a les biblioteques només hi ha comics de cultureta" o gafapastes, com els hem anomenat en aquest blog.

Hi ha un biaix cap a obres del anys zerontes, cap algunes editorials.

Potser la versió moderna i adulta dels "comics ben educats". Els comics com cal, les novel·les gràfiques que cal llegir. Etc.

Així, podem trobar un excés d'obra d'intenció social i política, en relació amb conflictes tipus Afganistan, islamisme, guerra civil... ara bé, ¿no s'han dedicat a això tant els mitjans de comunicació com les biblioteques al marge dels tebeos? ¿És això el que interessa al lector adult o és el que interessa al prescriptor? Qui és el prescriptor i per quina raó escull això o allò? Sembla que les aventures, la fantasia o l'escapisme no serveix.

Podem discutir i molt: ¿Los Simpson són comic infantil quan van ser creats per a adults? 

Que s'hagi escollit Lo Mejor de Zipi y Zape, que recull historietes primitives, i no qualsevol tebeo dels germans bessons, potser és molt rebatible. 

A còmic infantil no hi ha superherois. Ni cap manga!

La classificació per edats no m'agrada. En general i en concret. 

El risc és prendre's aquesta bibliografia (tebeografia) com un motlle rígid: o això o res. Em temo si no passarà això més d'un cop


Cal recordar que no poc personal de les biblioteques (passo de nivells) han participat en cursos de formació específics sobre comic (un tal Antoni Guiral us en podria parlar). Vull dir que, com a col·lectiu, han tingut accés a més coneixements dels que sembla des de de fora. Suposo que amb la resta de gèneres/formats/literatures, el mateix.

En fi, agafat com a guia a partir de la qual cada biblioteca faci el seu catàleg, és una eina útil.










20150219

Sous per a regidors invisibles

Data Estel·lar transvallesana Dijous 20150219

Entro en enllaços per veure com va quedar allò de les reunions de Barberà del Vallès. Em va fer gràcia que, en una setmana, la localitat de 30000 habitants justos tingués dues reunions de partits polítics. Per cert, em consta que va haver-hi una xerrada sobre StopDesahucios i política d'habitatge , amb rara participació de l'Ajuntament, com si hagués fet algun cop política d'habitatge, cosa que NO ens consta.

Per tant, tres reunions interessants.

D'un tema a un altre, arribem a l'informe Quins Sous 2000-2014.

Va d'opacitat: que no sabem què cobren els polítics esdevinguts regidors.

I l'EAB (ara EAB-CUP, que ja us vaig dir que entrava a l'òrbita de les CUP) doncs resulta que han extret les dades dels sous.

Si es llegeix, queda clara una sospita: un ajuntament i un partit són empreses de col·locació de treball temporal per a alguns militants. El cas de Lluís Monge, que passa al Sabadell de Bustos des de la Barberà de Robles. Recordo que sembla que, tradicionalmente, qualsevol localitat ignora una que sigui veïna, de cara als ciutadans però resulta que els càrrecs polítics de cobrar que llencen aquelles mentides, doncs sí que coneixen totes les localitats àlies "empreses on cobrar-hi". Ara, Monge és el bàcul que acompanya als tribunals l'encausat exalcalde Bustos. L'altre cas és el de Pepe Rivera (que igual assessora a Cerdanyola que a Barberà que al que sigui). No són casos únics i només heu de resseguir els complexos anomenats Aqua que hi ha per diferents localitats per trobar-ne un altre, de cas, de gent que va voltant per tot arreu, sempre a l'aixopluc d'un partit que el va col·locant per fer una feina la que sigui.

Els sous pugen amb ICV-EUiA, cosa trista.

Els sous depenen de l'ambició personal i no de les característiques tècniques, polítiques (de responsabilitat en el càrrec).

Amb un 30% de la jornada, cobren 17395.42€ (1450€ bruts/mes). Ja us dic que no és habitual a l'empresa privada ni pública cobrar això per un 30 ni un 40 ni un 50 ni un 60 ni un 70 ni un 80% de la jornada laboral. De fet, ni pel 100%.

Al 2010, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) recomenà reduir els sous. Va durar poc la cosa a Barberà.



Sous mitjans dels partits polítics de Barberà del Vallès:

PSC: 4040€/mes
PCPB (una escissió del PSC): 2240€/mes
PP: 2240€/mes
ICV-EUiA: 1520€/mes
CiU:  1520€/mes
 



Entenc que assistència al ple (200€/mes) i portaveus van afegits al marge.

La majoria dels regidors tenen una dedicació del 30%. 


Apart, cal afegir els sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), on Ana del Frago, alcadessa de Barberà del Vallès, ha cobrat dietes rares junt amb els altres 40 alcaldes de diferents partits, cap dels quals no era ni advocat ni sabia de lleis ni tenia assessors polítics ni legals del partit, de la Diputació, de l'Ajuntament o gestors privats que els poguessin assessorar sobre la legalitat. Tampoc cap d'ells i elles no va tenir l'olfacte polític per no acceptar aquelles dietes sospitoses en èpoques de vaques magres, enllumenat que no funciona, beques insuficients, asfalt que cau a trossos i atur generalitzat.

 Una qüestió molt important és que no tenen cap presència pública, pel que ens consta. ¿Coneixeu els regidors de la vostra localitat? ¿Es mouen? ¿Els veieu passejar? ¿Els podeu preguntar alguna cosa, algun dubte? Elimineu els que són veïns, del vostre bloc de pisos, del vostre carrer, del carrer del costat, del mateix-mateix barri.  ¿Resolen o s'impliquen en problemes col·lectius, socials? ¿Atenen dubtes i demandes?

Generalment, els regidors són invisibles, per no dir inexistentes. Cobren molt els regidors per no existir, 1500€ al mes cap amunt.


20150211

Dicen que no existe, cada vez más

Data Estel·lar sigloXV Dimecres 20150211

Esto va de Korea del Norte, la de arriba, la mala, la de Pyongpyang. 

Es que he visto un par de artículos curiosos:

1.-Corea del norte no existe, por Daniel Bernabé. Está escrito hoy mismo, 20150211, así que no entiendo que ya me haya topado con él. 

Es mucho más duro de lo que parece. Es como aquellas frases de "la revolución no será televisada" o "lo que no sale en la tele no existe". ¿Y quién decide lo que aparece en la tele? Yo no.

Lean este parrafito:

Existe sólo lo que ellos dicen, en tiempo y forma, en color y sustancia, en línea y trazo. Existe lo que ellos dicen porque no poseen sólo unos medios de producción o nuestras vidas, poseen, indudablemente, la realidad entera.


2.-Maxim Rukov hace un resumen de la biografía de Cao de Benós, aristócrata de familia venida a menos y militar. Seguramente fui el primero que leí algo sobre el catalán de Korea del Norte. Al tiempo lo sacó el Mikimoto y luego ya ha iniciado una gira, llegando incluso a los confines del mundo conocido.

A mí me resulta muy sugerente: es lo malo de que te gusten los temas internacionales.

 Por lo visto, se mató en buscar información para mejorar la economía de Korea del Norte, una vez la URSS desapareció (la URSS financiaba a Korea del Norte, Cuba, Mongolia, etc.). Es la hambruna del 2002, más o menos cuando la de Mongolia (ahí encima hubo trapicheo con lo de las privatizaciones, osea, un desastre: privatizar estepas comunales de tribus... ay qué ser ladrón). Una vez ya establecido en Korea del Norte, consiguió que le hicieran caso para hacer una página web. Podemos (aaargh, no lo digas más) decir que ahí comienza su carrera de relaciones públicas para el Estado de Korea del Norte.

Una cita, ah, sí, y la modifico como me da la gana que para eso mi blog es mi blog:

El pobre se puso a ello cuando llegó a España, aunque casi no tenía tiempo, y miraba todo lo que podía en internet, con un modem de esos de los antiguos, gastando tanto que le llamaron la atención en el curro. Pero siguió adelante. Volvió a Corea  con la cabeza llena de proyectos, y observó que lo peor de la hambruna ya había pasado. Consiguió una reunión con una delegación de jefazos intermedios y les propuso hacer una web con información del país (por increíble que parezca había una viceministra que casi no sabía qué era internet)[nene, a ver si te crees que todo el mundo sabía lo que era una web antes del Facebook o del youtube]. Le dieron autorización y a ello que se puso. La web pronto se hizo célebre, por dos razones. Había poca competencia (quién coño va a poner nada de Corea del Norte) y era tan cutre que hubo hasta un periodista famoso que escribió un artículo (creo que era francés) diciendo que era una [birria] y riéndose del nivel de inglés. Pero que como aprendió a partir de ese día, eso le vino [bien], porque la cosa se hizo viral y con el cachondeo empezó a entrar más y más gente a la web para verla y reírse, y en esto mucha más gente se apuntaba a la nueva asociación de amistad con Corea que había creado[.]

Aja: trabajaba en el IESE del Opus. ¿Acaso me va a extrañar? Lo raro es que no fuera de un cole del capitalismo católico.

 Se ve que hicieron un programa de la tele en Antena3 pero no lo vi.  Es que ya no me hizo mucha gracia ni cuando anunciaron la existencia del programa.

Reunions Procés i CAV a Barberà

Data Estel·lar pararaapapa Dimecres 20150211

Mira, tu, que és difícil trobar informació sobre reunions i debats locals.

Tot és Barcelona, excepte que estiguis a fora.

De casualitat, em trobo amb això que afecta  Badia i Barberà del Vallès. No fa res que parlàvem sobre partits que s'estaven formant en aquesta àrea del Vallès. Llavors no vaig trobar aquest enllaça amb una reunió per: AVUI, DIMECRES 20150211. 

HORA: 18h30'-21h.

El partit-cosa Procés Constituent farà una reunió a l'Ateneu de Barberà per a temes que afecten tant a Badia com a Barberà. Per qui no conegui l'entorn urbà: d'ajuntament a ajuntament hi ha uns 20 minuts tirant llarg, caminant xino-xano.

Benvolguts/des companys/es,

Us convidem a participar de la propera Assemblea Territorial del Procés Constituent a Barberà i Badia del Vallès, que es durà a terme dimecres
11 de febrer a dos quarts de set de la tarda, a l’Ateneu de Barberà del Vallès.

Ordre del dia:
0. Propostes de modificació de l’ordre del dia.

1.
Informació Aliança Pobresa Energètica.
2. Campanya contra el tractat TTIP.
3. Informació trobada Canviem
4. Comissió de municipalisme
5. Altres.


Dia: 11 de febrer de 2015
Hora: 18.30-20.00
Lloc: Ateneu de Barberà del Vallès (C/Sant Pere 4, Barberà del Vallès, 08210)


Sembla molt important. La Pobresa Energètica és quan no pots posar l'estufa quan fa fred perquè no pots pagar el gas o no tens butà. És possible que estiguis en aquesta situació o coneguis algun veí o veïna que hi estigui.

El TTIP és aquest cop d'estat transcontinental que Rajoy, la Unió Europea y Obama estan fent a esquenes, a les fosques i d'amagat, per tal d'empresonar-nos a tots els honrats en una presó de grans rics sense escrúpols que disposaran de la nostra vida a tots els nivells. Ni sanitat ni educació ni serveix públics ni medi ambient net, res que molesti a les grans empreses transnacionals és allò que s'estimen tots els polítics que s'ho callen (en concret, PP, PSOE, CiU, PNV, ¿n'heu sentit dir res a ERC?). Feudalisme amb turbocapitalisme. Sí: t'afecta, i molt.


Ara bé: resulta que les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) també es reuniran a Barberà del Vallès:

DIA: DISSABTE 20150214

Les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) han estat un actor central en el municipalisme vallesà, i en aquest moment de tanta activitat política, és necessari recuperar com a candidatures un espai de debat per posar punts en comú entre les diferents candidatures alternatives i d'unitat popular, de cara a enfocar els nous temps polítics. Aquest debat tindrà lloc a Barberà del Vallès, aquest dissabte 14 de febrer, a partir de les 9:30 a la Biblioteca Municipal Esteve Paluzie (Sala Salvador Allende). L'estructura del debat serà el següent:

9:30h Benvinguda i presentació de la jornada
10h Breu explicació del procés i situació actual de cada candidatura
12h Explicació i debat de la proposta "Preservem les CAV i anem més enllà"
13h Ronda per candidatures per manifestar la posició respecte acords comarcals


 Sempre solen haver-hi partits locals a les Eleccions Municipals de tot arreu. Un sempre havia pensat per què no s'unien. Inclús ho havia plantejat en algun lloc (potser aquest blog i tot). Agrupar punts semblants dels programes per tenir més força negociadora, o aclarir tècnicament la proposta (com dur-la a terme).

La meva idea anava molt més enllà, és clar:

1.-unificar cartells electorals, de tal manera que fossin més barats per unitat de producte. Abaratir costos econòmics de la campanya electoral.
2.-La unitat visual i de disseny fa que un pugui passar de localitat en localitat i veure el mateix rètol del PSC amb el mateix vermell. El mateix es pot fer amb cartells de les CAV.
3.-Si un candidat té la sort d'aparèixer en un debat electoral (tele local, ehem; ràdio), pot arrossegar l'interès cap a les candidatures de municipalisme alternatiu, fent-ne algun esment.


Els meus dubtes són si les candidatures que es diuen alternatives són populars, són transversals, arriben o volen arribar arreu del territori i dels barris. La meva percepció és que, sota una aparença alternativa, volen mantenir el seu xiringuito i punt. No volen ni rebre més sol·licituds o demandes socials o donar-ne respostes, o mantenir al debat massa gent.

Alhora, tinc la sensació, que es repeteix amb qualsevol grupet municipal que no veuen més enllà del darrer carrer del seu terme municipal. És un gravíssim error. Poca gent viu de manera integral en cada localitat, que solen ser ciutats-dormitoris. El més habitual és dormir aquí, treballar allà, tenir família a l'altre lloc, comprar en un altre, anar al col·le o a l'insti, al cine, de marxa... La ciutat és més que la localitat. Barberà o Badia o Sabadell o Sant Quirze o Cerdanyola o Ripollet o... no s'acaben on diu el rètol. Més enllà no hi ha el desert (com pensen i exclamen molts habitants de Barcelona en parlar de més enllà de la Meridiana). Al contrari, més enllà del fi del terme municipal, comença un a veure els mateixos problemes i situacions que "al meu poble".

Massa anys semblava que, quan aquí hi havia un problema amb la zona blava era perquè aquest ajuntament fa així les coses, quan realment utilitzaven la separació física i mediàtica per amagar informació: per tractar com a empreses diferents amb consumidors captius sense accés a més informació allò que afectava a tot arreu. A tot arreu, feien igual de malament els carrils-bici, o feien els mateixos aparcaments soterrats, les mateixes zones blaves, hi havia els mateixos problemes de la Renfe, o les freqüències d'autobus (o que vagin seguits de manera absurda) eren iguals. I no hem sortit de la mobilitat (un tema que ja sabeu que tracto força). La manca de política real d'habitatge públic succeeix desde 1980 a tot arreu, tot i que sembli que "això passa aquí". I el que és curiós és que gran part de les mancances d'informació les feien partits diferents, és a dir, que no es podia pas dir, tot i que se'n digués, que l'estil de tal alcalde de tal partit hi fa així.

La ciutat canvia de nom però segueix existint: es diu Vallès. 


Noti's, per cert, una presència de la CUP, a la qual s'han mig-integrat grups anteriorment aliens, en part perquè el seu votant no era necessàriament independentista:


Candidatures convocants:
ACR Rubí
AEB Badia
L'Altraveu Castellar
Compromís Cerdanyola
COP Ripollet
CUP Palau-solità i Plegamans
CUP Santa Perpètua
CUP Sant Cugat
EAB Barberà
Entesa Sabadell

Candidatures convidades:

AUP Rubí
Crida per Sabadell
CUP Matadepera
CUP Sant Llorenç Savall
CUP Terrassa
CUP Montcada i Reixac
Decidim Castellar

20150209

Sabadell: ¿por qué Podemos quiere perder?

Data Estel·lar novolen Dilluns 20150209

Llevo tiempo intentando encontrar información sobre diferentes candidaturas locales del Vallès. Cuidado: nada fácil.

Ah, pero están los de Podemos, que tienen los Círculos, que se reúnen desde abajo...

Bueno, en Barberà del Vallès sí me consta que hay reuniones que son anunciadas con cartelitos. Tienen un twitter que funciona. Tienen un facebook que también.

Nota: ¿quién arranca con saña los cartelitos informativos de reuniones, asambleas, conferencias de todo tipo? ¿Hay gente organizada y pagada para rasgar esos carteles, muchas veces pegados en sus espacios de pega de anuncios?

Sin embargo, da la sensación de que no tienen un programa claro ni lo van a tener ni lo están debatiendo ni tienen interés por presentarse por libre o en coalición a las Elecciones Municipales. Es decir, que parece que Podemos Barberà esté optando por darle al alcaldía al PSC con una bajísima participación electoral.

Es lo que me sugiere el comunicado oficial


Nuestros órganos de representación municipales formados por el Círculo, el CC y el SG seguirán trabajando en la calle para promover y motivar la participación ciudadana.
Podemos desde su nacimiento se concibe como una herramienta de empoderamiento ciudadano, construida desde abajo, que permita a las clases populares defenderse de los abusos cometidos por la casta política, enquistada en todos los niveles. Esto incluye la casta política local.
Nuestro marco de acción es el de la política no profesional. Queremos hacer las cosas de una forma diferente, cercana y transparente. En esa línea, continuaremos avanzando según lo presentado y aprobado en nuestro documento político, ratificado a su vez por los asistentes a nuestras asambleas públicas.
Podemos Barberá no viene a vender humo, in-definición o ambigüedades.
Venimos a construir una maquinaria que permita a la ciudadanía de Barberá recuperar las instituciones y volver a ponerlas a su servicio.
Tenemos un proyecto claro y unas líneas rojas bien definidas. Trabajaremos con todos los medios a nuestro alcance, para que nuestra propuesta continúe en manos de los ciudadanos y de nuestro pueblo, y no se doblegue a los intereses personales de quienes ejercen la política en su propio interés.
La fuerza electoral de Podemos Barberá no está en venta.

Tienen un calendario que suele avisar de lo que ya ha sucedido, no de lo por suceder. Escribo esto el 20150209 y está señalado el 20150207, cuando hubo una reunión para preparar lo más rápido posible la candidatura para las Elecciones Municipales, aunque el texto anterior, repito, a mí me sugiera que nanay.

Dado que los plazos son cada vez más ajustados, convocamos a todos los integrantes del Círculo Podemos de Barberà del Vallès a una reunión extraordinaria que celebraremos el próximo sábado día 7 en el Café del Teatre a las 19.30. El motivo de la reunión es el de preparar el proceso de primarias para elaborar una lista electoral con que afrontar las municipales del 24 de mayo. Las primarias serán abiertas, aunque abogamos por la responsabilidad y la reflexión a la hora de presentar candidaturas. Queremos que la lista de Podemos sea la mejor preparada, con la mayor capacidad de trabajo,trayectoria e implicación posibles. Os esperamos a todos este sábado. Sábado 7 de febrero 19.30h Café del Teatre (T.M. Cooperativa)

En Badia, antes Ciudad Badia, luego Ciutat Badia y oficialmente Badia del Vallès, Podemos es muy activo e importante. Lo han sido también otras organizaciones alternativas. El 15M fue fuerte en Badia. Para la poca población y su nula presencia pública, en Badia se mueven mucho. Igual por eso tienen poca atención de los medios de comunicación, claro.

Tienen un Facebook de Podemos Badia

Tienen una web donde se explican bastante bien, que falta hace:


-Después de un duro periodo de trabajo, reuniones y elecciones municipales, ya hemos establecido contacto real y podemos anunciar que finalmente formamos parte oficial de PODEMOS.

 Fue la cuarta fuerza en las Elecciones Europeas 2014 en Badia.

También se monta un Guanyem Badia. Sus "webs amigas" son Podemos, EUiA o Comunistes de Catalunya, cosa que nos puede identificar sobre el signo de la coalición y sus componentes.

Queremos una auténtica democracia metropolitana, que obligue a los representantes a mandar obedeciendo con controles sociales sobre los presupuestos con iniciativas y consultas vinculantes que ayuden a tomar decisiones compartidas y legitimadas.
Al menos, han entendido que hay que decidir en lo supralocal. Sobretodo después de que te hayan metido, junto a Barberà del Vallès o Cerdanyola, en el Area Metropolitana de Barcelona, a mayor gloria de la Gran Barcelona única y de las grandes empresas contratistas de servicios públicos privatizados (basura, urbanismo, iluminación, funerarias, etc.). El objetivo es poder cumplir el mandato del alcalde franquista desarrollista que hizo el Plan General Metropolitano: hormigón y asfalto hasta donde alcance la vista.

Ajá:

Queremos un ayuntamiento que recupere el control democrático del agua, de servicios externalizados que no mejoran ni la calidad del servicio ni disminuyen su coste ni mejoran las condiciones de sus trabajadores. Queremos un ayuntamiento que impulse medidas que acaben con los pisos desocupados y fomenten políticas energéticas y de transporte ecológicamente sostenibles
 
Crucemos la autopista: de Sant Quirze del Vallès, nada. Sin embargo, Diari Sant Quirze hace un editorial pidiendo una coalición ¿a escala española? entre Podemos y ERC. Y otro pidiendo que los programas los hagan los ciudadanos y los técnicos municipales y no el tripartito CiU-PSC-PP

Sí que aparece un Procés Constituent Sant Quirze del Vallès.

Si nos vamos al otro lado del Ripoll, en Polinyà se está montando un Podemos Polinyà que explícitamente pide propuestas y que explícitamente apoya a la PAH Polinyà (Plataforma de Afectados por la Hipoteca). Interesante uno de los enlaces de esta última organización: el blog de Almaes.

Queremos propuestas, para nuestro anunciado en la pancarta oficial del eslogan Electoral.



 Es sólo desde Polinyà que uno ha accedido a Podemos Sabadell.

Su página no tienen nada.

Su otra páginas menos aún. Está en construcción a fecha febrero 2015.

En Foro Podemos, tres temas escasos, vacíos de contenido.

ForoPodemos Círculo Podemos Sabadell

Y 5 temas en PlazaPodemos Sabadell:

1.-Consejo Ciudadano Podemos Sabadell
2.-Un candidato
3.Haz tu propuesta municipal

 El twitter de Podemos Sabadell tampoco emite demasiado. No hay más que compararlo con alguna de las anteriores localidades vecinas, mucho más pequeñas.


La i el membre del Consell Ciutadà de presenten ara mateix la candidatura a Sabadell!!
20150204 cuando ya estamos en el 20150209.

Por cierto, que encontrar en su día o al siguiente, que Gemma Ubasart iba a ir a Sabadell y dónde... fue imposible. Y eso que lo sabía por alguna entrevista a la representante de Plurinacionalitat de Podem Barcelona. Navas, de Podem Sabadell, sí que tiene un twitter más activo que el partido.

¿Qué leo en el foropodemos? El último mensaje de ese hilo es del 20141118:

Marlboro escribe: No encontrareis mucha información, es un circulo muy hermético y difícil de entrar a participar.


Es la sensación que dá.

No hay datos sobre el programa o sobre los debates o sobre las propuestas o sobre el calendario de reuniones. No hay nada. Podemos Sabadell existe en la ficción. Lo máximo es este pre-programa, encontrado tras rebuscar en mil enlaces que te llevan a otros. Es una falta de claridad.

No me queda ni claro cómo funciona lo de Loomio.

Será que no tienen gente.


Ha habido una votación, imposible de localizar en días previos vía web, y tampoco en ninguno de los enlaces encontrados hasta ahora: Consulta Ciutadana: irán solos a las Elecciones bajo la fórmula Agrupació d'Electors.

Da la sensación de que nadie en Sabadell quiere ganar las Elecciones tras la catástrofe anunciada -es hijo de un constructor- de Manuel Bustos y su hermano, el llorón (salió llorando en la tele hace años por no sé queaún colocado en el Ayuntamiento. Todo apunta a menos participación electoral, osea, más abstención, dispersión del voto en candidaturas las mar de raras, desconocidas y que desconocen que Sabadell sigue unos metros más abajo y más arriba del Casal Pere IV, y con el peligro de que sea CiU quien gane. CiU, ya se ha visto en Barcelona, tiene un objetivo: eliminarlo todo. Lo primero será la TUS, los autobuses. Luego la privatización encubierta de los CAP que ya existe en Ca n'Oriac, por ejemplo, se extenderá a todos. 

En Sabadell, además, hay una cosa vacía de contenido llamada Sabadell Guanyarà. Vacías palabras, vacía web... lógicamente, hasta ahora, no han conseguido ninguna confluencia con otros partidos.

Me temo que en Sabadell hay demasiados grupúsculos de cuadros que se mueven por sitios que no manchan mucho y que se creen que representan a los que no los conocen. Recuerdo una vergonzante página de la Entesa per Sabadell, en la cual, el autor del artículo nos narraba cómo había llegado a la Creu de Barberà, pero llovía y no pudo la comitiva municipal tocar tierra, y cómo luego llegaron a Espronceda o el Centro Cívico de la Plaza Castelao, un lugar que recordaba porque hacía 20 años que había estado por allá. Caminando desde el ayuntamiento, chinochano, son 30 minutos escasos. En autobús casi lo mismo. En coche, pueden ser 10 minutos. Corriendo son 15 o 20... minutos, no años. Luego se sorprendes de que no ganes elecciones.

Supuestamente hay un Guanyem Sabadell... en twitter pero ¿quién forma parte? Quién es el candidato? ¿Qué ideas tienen para Sabadell y cómo aplicarlas y cómo se puede participar y decidir sobre ellas? No todo el mundo es Ada Colau, ¿no? O igual la tienen clonada.

És un otra patrimonialització:  su Facebook está vacío; y parece que tendría que actuar como págias oficial.

Sabadell ja parece ser así. Quien llega primero, roba antes. Flaco favor al cambio que se está gestando en Catalunya y resto de España.

Existe un Podemos Sabadell Sud, en bits, porque no tiene nada anotado: una foto que no es de esa zona, como no sea que se hayan metido en ¿dónde? Can Llobateres está en Barberà y es la única zona húmeda con tantas plantas que veo que se parezca a la foto. Ninguna noticia, ninguna convocatoria, ninguna reunión futura ni pasada, ningún acta, ninguna solicitud para que la gente participe, charle, debata o participe.

Quiero volver a cruzar el río Ripoll, más allá de Torre-Romeu (Torrerromeo), Poblenou (Pueblonuevo) y el polígono industrial de Can Roqueta: Santa Perpètua de Mogoda tiene un Círculo Podemos que parece más activo que el de Sabadell, ciudad que sextuplica la población de la otra.

Santa Perpètua tiene un Facebook de Podemos que ejerce de confluencia entre lo que sucede en Sabadell (caso PSC-Bustos), La Llagosta (PAH La Llagosta) o incluso Montornès del Vallès. Está actualizado continuamente. Hay sensación de implicación en el proyecto. Hay, por lo tanto, interés por estar presente y por participar e incluso, ganar. Lo contrario de lo que noto en Sabadell o incluso en Barberà.

A nivel de foro, sin embargo, no hay mucho más. Tampoco veo un calendario de reuniones a pie de calle.

En la página Demogoda, que es como una página de prensa, alguien se atreve, ¡osa!, entrevistar a Juan Torres, uno de los economistas que inspiran el programa de debate económico de Podemos, de estilo keynesiano.

Así las cosas, me temo que haya un Guanyem Barcelona bastante potente y una mediocridada vallesana que no consiga ni opte por nada. No parece haber un interés, sobretodo en Sabadell, por tomar el poder para cambiar las cosas.

Otra cosa es si verdaderamente la ciudadanía quiere cambiar algo o sólo quieren saber qué hay de lo suyo, de que les resuelvan su temita y a otra cosa.

Más madera

Data Estel·lar risras Dilluns 20150209


Gregorio Morán, articulista decano de La Vanguardia, indicaba que hay una media de 10 artículos contra Podemos. Ejemplo de ello es el linchamiento de Monedero, y también el de Luis Alegre. Só
No hay enlace porque es de pago hasta dentro de 30 días a contar desde el 20150207, fecha de su publicación.


Contra Venezuela, porque Venezuela es Podemos. Recordemos que nunca han hablado del desastre económico y social que llevó a que países como Colombia, Ecuador y los de América Central tuvieran a porcentajes de población de dos dígitos o muriendo de hambre o emigrando a Estados Unidos o, los más incautos, a España, durante los años 90-00. Y eso fue por culpa del FMI y del Banco Mundial. No hablan de algo grave: las maras y otros grupos violentos centroamericanos suceden en el tiempo al final de las guerras civiles pero al advenimiento de gobiernos de derecha neoliberal dura que empobrecen a los pobres cuyos hijos se lanzan al robo violento. Delincuencia en Caracas, sí... pero también en otros países, los que no son bolivarianos. Es una asignatura pendiente y sangrienta, pero no es atribuible al fracaso del chavismo de manera expresa, a menos que se entienda que es el fracaso del neoliberalismo en otros lados... ¿y las criminalidad de New York que duraba entre los años 70 y 90? Eso no existía y ahí no había ningún Nicolás Maduro ni un régimen peligrosamente comunista que lucha contra los medios de comunicación quenoshemosdadoentretodos.





http://abc.kioskoymas.com/index.php/publicacion/mostrar/abc




El gran escándalo es un cuestionario del primer día de clase del profesor Monedero. YO HE HECHO EXÁMENES DE EVALUACIÓN DIAGNÓSTICA, inicial del primer día, para que el profe sepa un poco qué conocen los alumnos.

Los he hecho de Inglés y de Estadística. Para saber el nivel y por dónde comenzar. Luego el profe supongo que no hace ni caso.

En Primaria hacen exámenes parecidos de manera oficial para saber qué saben los alumnos respecto del curso o cursos anteriores.

Y en muchos temas de muchas asignaturas recuerdo a la seño diciendo: "¿sabéis qué es un pulmón? ¿cómo crees que se respira?"




Por fin alguien dice que el PP está usando todo lo que tiene contra los que le molestan, que son todos menos los corruptos del sistema. Recordemos que se ha despedido a jueces molestos. El último en la lista que lleva a Garzón y Elpidio Silva es Santiago Vidal. Cada uno con una excusa y un denominador común: eran jueces que no obedecían sin más. Ahora lo dice Pablo Iglesias en el mitin del 20150208 pero algunos hace meses que se lo soltamos al que lo quiere escuchar.

"Ojalá Rajoy convocara ya elecciones anticipadas. No se por qué tiene tanto miedo a que nos enfrentemos". 
¿Por qué no dice directamente lo siguiente? "MÁRCHESE, SEÑOR RAJOY, Y LO DE SEÑOR SE LO DIGO PARA QUE NO ME CENSUREN".
También dijo que "David puede ganar a Goliat" pero no sé, porque él es el Goliat de Podemos y apoya un grupo concreto de los suyos, osea que si le ganan los David de su partido será toda una señal de democracia y de pluralidad. Y eso también se convierte en arma que usa la prensa de ultraderecha, casi la única que hay en el país de los atados bien atados.

En el otro lado, el apartado de "por qué sube Podemos" o por qué hay simpatía por cualquier organización que critica al sistema:

Noticia 1: http://www.lavanguardia.com/economia/20150209/54425980208/hsbc-clientes-ricos-evadir-impuestos.html El HSBC vuelve a estar metido en otro gran delito. El HSBC es un mega-banco conocido por estar implicado en chanchullos en todas partes, cuando no es en Suiza, es en Londres o en Singapur.

Su mala fama es completa. Ha tenido vínculos con cierto reputado banco español de parecidas siglas. Fue así hacia el 2002 y veo que en el 2014 aún gozaban juntos.





Un caso que debería ser muy conocido porque sucede desde hace más de 10 años: los enfermos de cáncer a los que les dan el alta o no les dan la baja. De hecho, el Ministerio de Sanidad, los jueces, la Seguridad Social y el sumsumcorda sólo suelen dar bajas reales cuando el enfermo está muriéndose


Noticia 2: Los partidos políticos no saldrán en la lista de morosos

Noticia 4: la lista Falciani fase Swissleaks (de Suiza+Wikileaks): la élite de los ladrones que nos defraudan a Hacienda junto con el paraíso fiscal de Suiza (¿veremos sanciones contra Suiza?) y al habitual delincuente bancario HSBC. A nadie le debería extrañar que Botín y Fernando Alonso esténentre esos 1800 millones de euros que han estafado los delinclientes españoles (el duodécimo grupo más numeroso de todo el mundo en ese banco)

entre los que se encuentra la familia Botín y Fernando Alonso. De hecho, España ocupa el puesto número 12(...)Los documentos muestran que el banco asesoró a familiares de dictadores, a personas implicadas en casos de corrupción en África y a gente involucrada en el comercio de armas y de los conocidos como 'diamantes de sangre'.

Léase la noticia 1. Ahora Podemos tendrá que rectificar: la familia Botín SÍ es casta.


140 periodistas. 45 países. Varios medios de comunicación para llevar a cabo esta investigación.

The reporters found the names of current and former politicians from Britain, Russia, Ukraine, Georgia, Kenya, Romania, India, Liechtenstein, Mexico, Tunisia, the Democratic Republic of the Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, the Philippines and Algeria, among others. They found several people on the current U.S. sanctions list, such as Selim Alguadis, a Turkish businessman alleged to have supplied sophisticated electrical goods to Libya’s secret nuclear weapons project, and Gennady Timchenko, a billionaire associate of Russian President Vladimir Putin and one of the main targets of sanctions imposed on Russian individuals and businesses in response to the annexation of Crimea and the crisis in eastern Ukraine.

Los listados de Swissleaks y la Lista Falciani deberían tener unas consecuencias claras que NO van a suceder:

1.-ESA CHUSMA NO VUELVE A TOCAR MÁS DE CINCO EUROS POR DÍA.
2.-DEVUELVEN TODO EL DINERO + INTERESES POR IMPAGO DE IMPUESTOS.
3.-ELLOS Y SUS EMPRESAS, AQUELLAS EN LAS QUE TENGAN DIRECTA O INDIRECTAMENTE (FAMILIARES: SON CLANES MAFIOSOS) UN 0.5% DEL CAPITAL NO PODRÁN PARTICIPAR JAMÁS EN CONCURSOS NI ADJUDICACIONES PÚBLICAS, O PRIVATIZACIONES. Se les requisará cualquier concurso, adjudicación, privatización o similar que tengan, sin compensación. El cambio de nombre de las empresas no servirá para lograr nuevos contratos. Durante 30 años tras la salida del accionariado de esos corruptos no podrán volver esas empresas a participar en nada con la Administración.
4.-Se les deniega el pasaporte.
5.-La defensa de esos criminales ("no fue para tanto, todo el mundo lo hace" se considera alta traición y se aplicará, como mínimo, el punto 3.
6.-Esos cargos NO prescriban.

Y luego ya hablaremos.

Lamentablemente esto no sucederá. Podrán seguir campando a sus anchas hasta que nos roben hasta el aire respirable.


Por cierto, cuando dicen LISTA, yo quiero eso: una lista, un listado, una enumeración de nombres, apellidos y de sus empresas. Es lo que no encuentro por más que pongo enlaces y busco por internet. A lo sumo esta insuficiente clasificación.

Ahora léase el acoso al "corrupto Monedero". Y oígase la tertulia de los viernes de Radio Nacional de España-RNE1, la radio pública en tanto que pagada por los que en la cual los tertulianos suelen decir que "todas las cajas de ahorro robaban" para quitar presión al caso de Caja Madrid/Bankia que se tragó a otras cajas rurales y que estaba comandada básicamente por la cúpula del Partido Popular del que dependen esos presuntos periodista y verdaderos tertulianos.

Sobre otros: Mar Cabra, la periodista de datos que está tras el SwissLeaks. Usa algo que en 1997 ya explicaban en Ciencias Políticas pero que los ayuntamientos se negaban a realizar: hay montones de datos que, cruzados, sirven para saber lo que necesitan los ciudadanos. En otros casos, la propia normativa impedía usar esos datos y aún menos cruzarlos. Y luego que ¿para qué buscar datos cuando tenemos unos amigos que nos los fabrican, les pagamos, nos dan el tres por ciento, nos sirve para que coloquemos a nuestros hijos, metemos a los suyos en nuestros ayuntamientos y fundaciones y lo pasamos tan ricamente? 

Sí hay un alto cargo venezolano: Alejandro Andrade...

Noticia 5: ¿por qué se permite que Manos Limpias lleve la voz cantante en todas las denuncias? Pues porque protege y ampara a los corruptos, según el diario Público y no sólo porque desciende de la casta ultraderechista de Blas Piñar.


“Presentan denuncias con recortes de periódicos simplemente y con muy poco rigor jurídico”, se lamenta. Sin embargo, aunque sea así, en muchos casos y debido a las peculiaridades de la acusación popular son capaces de permanecer en los procesos expulsando a otras acusaciones por llegar los primeros.

¿Puede cualquier otro ciudadano ir con recortes de periódico a un juez, tirarle de la ropa y pedirle que se lo mire porque ahí hay un gran delito que hay que atajar?

Ja.

Mucho dinero de procedencia opaca. El Partido X no dispone de tanto. Eso les da agilidad y les permite que los jueces expulsen a los demás, como a Guanyem Barcelona del juicio de Pujol en 2015.

Y mucho leguleyo, abogado que sabe que el espíritu de las leyes no está en cosas abstractas sino escondido en el subapartado jota del apartado 6 del artículo 4 del título IX de la ley tal.

O, como dirían en América, que a Al Capone lo pillaron por algo de impuestos y no por haber asesinado. Claro que en España... Al Capone estaría libre, ejerciendo de abogado, haciendo de testaferro de algún constructor y saliendo en programas de tele mientras saca libros de memorias e imparte charlas sobre moral.

 

 
Noticia 6: ¿Qué pasó cuando la derecha de Grecia gobernaba, fuera el PASOK o Nueva Democracia y destaparon un caso similar de lista de ladrones en Grecia? El estilo español: denunciaron a los denunciantes por violar las leyes de la privacidad. El dinero se lo quedaron los ladrones, y supongo que ya lo habrán expatriado mientras cobran en alguna poltrona de algún grupo de presión contra la justicia.

Greece received the names in 2010, but nothing happened until October 2012, when a Greek magazine, Hot Doc, published the names and noted the lack of an investigation into whether rich Greeks were evading taxes while the country was undergoing austerity measures, including pay cuts and tax increases for those who paid. In contrast to the reluctance with which they had gone after possible tax evasion, Greek authorities were quick to arrest Hot Doc editor Kostas Vaxevanis and charge him with violating privacy laws.

20150206

Biblioteques: enquesta sobre clubs de lectura

Data Estel·lar recercadora Divendres 20150206

Novembre de 2014.

A La Maginoteca, pensant en el servei públic i en farcir el blog, se'ns acut donar notícia de les activitats vinculades a la historieta que es facin a les biblioteques.

Fora del préstec de llibres, l'activitat per a grups que una biblioteca sol fer és l'anomenat "club de lectura" o les "tertúlies literàries".

Primer incís: ja comencem. Tertúl·lià va ser el perillós jurista cristià romà. Però es "tertulià", amb ele (l) simple i no el·la geminada (l·l). Quines coses!... amb les quals no estic gens d'acord, per variar.

Encara que hom no ho expressi formalment, hi ha una hipòtesi: "gairebé enlloc hi haurà activitats".

Tampoc no teníem gaire confiança en que hi hagués resposta, tot i que es tracta de biblioteques públiques, és a dir, pagades per tots els contribuents. I que cal que facin rendició de comptes, és a dir, que expliquin què fan. Això se'ns sol passar per alt. No és una botiga qualsevol. No és només un lloc cultural, malgrat que en conec una que hi dedicava com un metre d'ample per 2 d'alçada a llibres de tarot, i no exagero. És que, a més, és un ens públic, de pressupost públic, d'accés públic, no un xiringuito privat. ATENCIÓ a les biblioteques que no han contestat (dos terços).

 Tothom trobarà a faltar biblioteques.

No descartem iniciar una nova ronda a altres biblioteques, tot i que dubto molt que hi hagi variacions significatives.

La idea inicial era no preguntar a biblioteques de la ciutat de Barcelona. Sabem que allà n'hi ha, com a mínim una, que té un fons específic d'historietes. Així mateix, descartem la resta del Barcelonès. En concret, sabem que la Tecla Sala de L'Hospitalet de Llobregat té el més gran fons bibliogràfic i una llarga tradició en butlletins sobre historieta.

El que havia de ser una consulta a molts llocs per proveir d'informació sobre la historieta des d'aquest blog es va acabar convertint en una enquesta sobre la relació entre les biblioteques, els comics i els grups de lectors.

L'univers de l'enquesta són totes les biblioteques de la Diputació de Barcelona. La mostra és una porció d'aquest univers: per tant, unes quantes d'aquestes: 35.
A més, n'afegim la de Tarragona. , així que la mostra final té 36 biblioteques.

Ens anem a la segona Corona Metropolitana. Als dos vallesos, sobretot. Intentem fer una mostra de localitats que no fossin grans, per això descartem Granollers. Ara bé, al final, es va optar per insertar Terrassa i Sabadell, que només serveixen per corroborar la informació inicial: només el Vapor Badia de Sabadell te un club de lectura. Per cert, que és impossible contactar-hi.

Teníem informació sobre un Club de Comics a la Biblioteca Pública de Tarragona (l'única de les consultades que no pertany a la Diputació de Barcelona; la seva web és de la Generalitat de Catalunya). Resulta que, per manca d'assistents, es deixa de fer. Una hipotesi més, no demostrable: la reducció de pressupostos ha afectat a aquest club de lectura.

Al final, la veritat és que vam rebre més respostes de les esperades. Encara que són un 38%, menys de la meitat, cal tenir en compte que algunes biblioteques feien una resposta col·lectiva per a les de la seva localitat.

En força casos, les respostes han estat molt completes, molt AMABLES. Inclús en algun cas han anat més enllà de la pregunta inicial.

Em veig obligat a destacar la resposta del Joan Garrigó, de la Biblioteca El Castell de Vacarisses:

si està interessat en la novel·la gràfica i el còmic, recentment hem posat al dia la secció en funció del seu àmbit geogràfic:

-          Còmic espanyol i sud americà
-          Còmic nord americà i anglès
-          Còmic francès i belga
-          Còmic europeu
-          Còmic japonès i d’orient mitjà

Crec que, a més, és una resposta polèmica. A mi m'encanta: l'ordenació dels tebeos pot ser un bonic maldecap. La mateixa signatura sol ser inútil per localitzar un còmic.

L'ordenació geogràfica sospito que no és canònica però és molt atractiva i útil. De totes maneres, tothom a les editorials i llibreries separa els mangues de laresta. Encara recordo una frase de l'època Línea Laberinto de Comics Forum com a broma entre els afortunats redactors: "el que vale, vale, y el que no, al europeo". És a dir, uns afortunats anaven a comentar o editar tebeos de Marvel, de més impacte econòmic i, per tant, més possible continuítat laboral perquè el públic els comprava més; l'europeu podia ser més ben valorat però li calia fer-se un lloc. Per tant, la separació no era entre comic de detectius o d'humor, de camp o de ciutat, d'estil realista o caricaturesc, escapista o realista...

Doncs aquesta resposta que us he senyalat, no és l'única que anava una micona més enllà d'alllò qüestionat

Ah, la qüestió! La pregunta. Sí. El que té fer les coses sobre la marxa: que canviàvem la pregunta però la música era la mateixa:

a) Estic fent un recull d'activitats que les biblioteques fan al voltant del comic (manga, novel·la gràfica, historieta, tebeos.. com el vulguin anomenar).
b) ... si teniu algun club de lectura o similar sobre còmic, manga i/o novel·la gràfica, o activitats relacionades encara que siguen en un altre format.
c) teniu algun club de lectura de comics o novel·la gràfica.
Fem èmfasi en el paraulot "novel·la gràfica" perquè, siguem seriosos, és el que ha entrat amb força a les biblioteques, perquè sembla més presentable, més com un llibre, ha rebut millor crítiques, és més gafapasta. Em temo, però, que no ha aconseguit el tebeo cultureta ser llegit per les dones d'edat mitjana que llegeixen totxos d'històries tristes. I jo diria que pot ser el seu públic, sempre que siguin ensinistrades en què llegir i com.

Però això és La Maginoteca: un dels nostres primers missatges d'aquest blog era una equació que igualava manga=fumetto=comic=tebeo=BD=novel·la gràfica, així que ens obligàvem a formular la pregunta amb el màxim de vocables possibles sobre historieta.

La mostra, com hem dit, es impugnable, és ampliable, i trobareu mancances. De totes maneres, per fer-ho gratuïtamente, és un panorama ràpid del comic entre el 2013 i el 2015 a les biblioteques vallesanes. També es pregunta, perquè la localitat era més gran i per contrastar a veure què, a Vilanova i La Geltrú (comarca: Garraf) i alguna biblioteca de l'Anoia. No ha servit de gaire quan no han contestat. Vilanova i La Geltrú convenia perquè era una localitat gran, així que es podia comparar a les localitats mitjanes del Vallès (Cerdanyola, Sant Cugat) i, a més, és capital (com Terrassa i Sabadell) i té una certa tradició cultural històrica i blablabla. Res.

NOMÉS UNA BIBLIOTECA TÉ ACTIVITATS SOBRE EL COMIC.

QUADRE RESUM. Al final hi ha la taula sencera:


TOTAL DE LES BIBLIOTEQUES QUE SÍ HAN CONTESTAT
14
PERCENTATGE DE RESPOSTA RESPECTE DEL TOTAL DE BIBLIOTEQUES CONSULTADES
38,89%
TOTAL DE LES BIBLIOTEQUES QUE TENEN ALGUNA ACTIVITAT CÒMIC
1
PERCENTATGE DE LES BIBLIOTQUES QUE SÍ TENEN ALGUNA ACTIVITAT VINCULADA AL COMIC
2,78%
PERCENTATGE DE LES BIBLIOTEQUES QUE TENEN ALGUNA ACTIVITAT VINCULADA AL COMIC SOBRE EL TOTAL DE BIBLIOTEQUES QUE HAN CONTESTAT
7,14%
MOSTRA = NÚMERO DE BIBLIOTEQUES CONSULTADES
36
BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES MUNICIPALS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA
35
VALLÈS OCCIDENTAL
24
VALLÈS ORIENTAL
6
ANOIA
6
GARRAF
2
TARRAGONA
1


Tant poc com per a la hstorieta com per a la resta de gèneres. No és només que les biblioteques no facin sinó que les poblacions són com són. Algun club de lectura de novel·la i poca cosa més.

¿Què són les biblioteques municipals, si no un lloc per fer els deures?
 I ara tenen bars, així que moltes dones van a pel poleomenta, d'altres per al cafè; i els jubilats a pispar diaris i les poques cadires que hi trobaran. La lectura o les lectures, la posada en comú, el poc interès per saber coses que no siguin tenir el mateix programet al mòvil com el cunyat, els propis horaris laborals i socials... tot juga en contra.

No faré el truc dels articulistes de premsa dient que "la societat urbana és tan individualista", perquè aquí hi ha ciutats grans, mitjanes, petites, pobles grans i petits, amb i sense urbanitzacions disseminades, amb polígons d'habitatges (altíssima densitat de població), amb més camp i amb més indústria.



Web de la Diputació de Barcelona per localitzar les biblioteques, adreces i  llocs web http://bibliotecavirtual.diba.cat/busca-una-biblioteca


NÚMERO D'ORDRE
LOCALITAT
COMARCA
NOM DE LA BIBLIOTECA
RESPOSTA
¿La biblioteca té club de lectura de comics, tertúl·lia, etc.?
Correu electrònic
Resposta citada, resumada o comentari
1
Badia del Vallès
VALLÈS OCCIDENTAL
Vicente Aleixandre
NO
b.badia.va@diba.cat

2
Barberà del Vallès
VALLÈS OCCIDENTAL
Esteve Paluzié
NO
NO
b.barberav.ep@diba.cat

3
Castellbisbal
VALLÈS OCCIDENTAL
Josep Mateu i Miró
ACTIVITATS OCASIONALS
b.castellbisbal.jmm@diba.cat
No en tenen però sí que han fet activitats al voltant del comic
4
Cerdanyola del Vallès
VALLÈS OCCIDENTAL
Ca N'Altimira
NO
b.cerdanyola@diba.cat
No fan cap activitat perquè estan de canvis
5
La Garriga
VALLÈS ORIENTAL
Núria Albó
NO
NO
b.garriga@diba.cat

6
Les Franqueses del Vallès
VALLÈS ORIENTAL
Les Franqueses del Vallès
NO
NO
b.franqueses@diba.cat

7
Mollet del Vallès
VALLÈS ORIENTAL
Can Mulà
PROJECTE
b.mollet.cm@diba.cat
Club de Lectura Pla9 sobre gèneres o mitjans narratius té previst incloure el còmic al 2015 o al curs 2015-2016
8
Montcada i Reixac
VALLÈS OCCIDENTAL
Can Sant Joan
NO
NO
b.montcada.csj@diba.cat

9
Montcada i Reixac
VALLÈS OCCIDENTAL
Elisenda de Montcada
NO
b.montcada.em@diba.cat
No tenim cap Club de lectura de còmic o d'alguna activitat relacionada. Si que tenim una col·lecció de còmic a la biblioteca i fem també exposicions del nostre fons periòdicament. Resposta col·lectiva a totes les biblioteques del municipi
10
Montmeló
VALLÈS ORIENTAL
La Grua
NO
NO
b.montmelo.lg@diba.cat

11
Montornès del Vallès
VALLÈS ORIENTAL
Montornès
NO
b.montornes@diba.cat

12
Parets del Vallès
VALLÈS ORIENTAL
Can Rajoler
NO
b.parets.cr@diba.cat

13
Polinyà
VALLÈS OCCIDENTAL
Polinyà
NO
NO
b.polinya@diba.cat

14
Ripollet
VALLÈS OCCIDENTAL
Ripollet
NO
NO
b.ripollet@diba.cat

15
Rubí
VALLÈS OCCIDENTAL
Mestre Martí i Tauler
ARA NO
b.rubi.mmt@diba.es
El club de comics no va funcionar
16
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Can Puiggener
NO
NO
b.sabadell.cp@diba.cat

17
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Els Safareigs
NO
b.sabadell.es@diba.cat
Resposta pròpia
18
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
La Serra
NO
NO
b.sabadell.ls@diba.cat

19
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Nord
NO
NO
b.sabadell.n@diba.cat

20
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Ponent
NO
NO
b.sabadell.p@diba.cat

21
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Sud
NO
NO
b.sabadell.s@diba.cat

22
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Vapor Badia
b.sabadell.vb@diba.cat
Resposta col·lectiva en nom de la resta de biblioteques. No vaig aconseguir resposta mai del Club de Lectura de Novel·la Gràfica clubngrafica@gmail.com.
23
Sant Cugat del Vallès
VALLÈS OCCIDENTAL
Gabriel Ferrater
NO
b.st.cugatv.gf@diba.cat, bibliotecagf@santcugat.cat
Respon per les dues biblioteques de Sant Cugat.
24
Sant Cugat del Vallès
VALLÈS OCCIDENTAL
Mira-sol-Marta Pessarrodona
NO
NO
b.st.cugatv.mp@diba.cat, bibliotecamp@santcugat.cat

25
Santa Perpètua de Mogoda
VALLÈS OCCIDENTAL
Josep Jardí
NO
b.st.perpetua@diba.cat
al mateix recinte van fer una exposició no prevista sobre Escobar entre el gener-març2015
26
Tarragona
TARRAGONÈS
Biblioteca Pública
ARA NO
bptarragona.cultura@gencat.cat
Sabia que n'havien fet però "Degut a la poca demanda del Club de lectura de còmics la Biblioteca Pública de Tarragona ja no fa aquesta activitat. Malgrat tot, aprofitem per dir-li que disposem d’un important fons de còmic que pot trobar a la Planta baixa de la Biblioteca."
27
Terrassa
VALLLÈS OCCIDENTAL
Central
NO
NO
bct@terrassa.cat

28
Terrassa
VALLÈS OCCIDENTAL
Districte 2
NO
NO
bd2@terrassa.cat

29
Terrassa
VALLÈS OCCIDENTAL
Districte 3
NO
NO
bd3@terrassa.cat

30
Terrassa
VALLÈS OCCIDENTAL
Districte 4
NO
NO
bd4@terrassa.cat

31
Terrassa
VALLÈS OCCIDENTAL
Districte 5
NO
NO
bd5@terrassa.cat

32
Terrassa
VALLLÈS OCCIDENTAL
Districte 6
NO
NO
bd6@terrassa.cat

33
Vacarisses
VALLÈS OCCIDENTAL
El Castell de Vacarisses
NO
b.vacarisses.ec@diba.cat
MOLT AMABLE, INSTRUCTIU
34
Vilanova del Camí
ANOIA
Vilanova del Camí
NO
NO
b.vilanovac@diba.cat

35
Vilanova i La Geltrú
GARRAF
Joan Oliva i Milà
NO
NO
b.vilanovag.jo@diba.cat,

36
Vilanova i La Geltrú
GARRAF
 Armand Cardona Torrandell
NO
NO
b.vilanovag.act@diba.cat