20151203

Coop57: finances ètiques bactrianes

Data Estel·lar enlluita Dijous 20151203

Coop57 és una cooperativa financera ètica (una mena de banca ètica en cooperativa, tant de moda que està la cosa).

D'aquestes coses la maginoteca en parla.

Ara bé, també parla de tebeos i de l'Editorial Bruguera en concret.

Resulta que Coop57 va ser creada al 1995 amb el fons dels antics treballadors d'Editorial Bruguera que van lluitar per rebre indemnitzacions justes des del 1986 (la justícia a Espanya sempre ha estat lenta, per tant cachondechomorfa quan no tragicodemiúrgica=creadora de tragèdies)

Coop57 va iniciar la seva activitat a Catalunya a partir de la lluita dels treballadors de l'Editorial Bruguera per mantenir els seus llocs de treball. El 1986, enmig d'una forta crisi industrial de l'economia espanyola, la coneguda editorial Bruguera es va declarar inviable i va passar a les mans del Banc de Crèdit Industrial. Després d'intents fallits per reflotar l'empresa, reconvertir-la en cooperativa o buscar comprador, el banc va decidir liquidar l'empresa. A això es van acollir la majoria de les seves 775 treballadors que cansats del procés, van preferir liquidar els seus contractes. Aquest no va ser el cas de tots els treballadors, alguns dels quals van seguir, durant anys, una lluita judicial i, en últim terme, moral per aconseguir aquelles indemnitzacions que consideraven justes. Finalment, en 1995, aquest grup de treballadors va guanyar el judici pel qual portaven anys lluitant.
Bruguera en lucha!
Així, aquest grup d'antics treballadors va crear un fons amb part de les indemnitzacions que van rebre pel seu acomiadament per promoure projectes econòmics que perseguissin la creació de llocs de treball de qualitat, especialment aplicant models cooperatius.










El Banco de Crédito Industrial, cal recordar-ho sempre, era Javier de La Rosa, el gran amic de la família Pujol, el gran nom que ha estat en tants casos de corrupció, un altre que tenia un pare, que va morir adequadament quan la policia el buscava però que va ressuscitar a París quan el delicte havia prescrit: incompetènca, connivència, poders fàctics, poderoso caballero es don dinero...

Banc de Crèdit Industrial o BCI... és que son tan misteriosament semblant al Banc Hipotecari i Exprimidor de la primera pàgina de Mortadel·lo i Filemó: Magí el Mag... publicada tants anys abans que sembla futurologia.



Al 2015 feien 20 anys des del 1995. En comptem 30 des del 1985... i van decidir fer un documental:
que tenen penjat a la seva pàgina web.


https://youtu.be/AUSdOaRNtjk
 
 
 
Ah, sí, és clar, que no us fixeu mai que fem servir el terme "bactrià" per referir-nos a les empreses editorials sorgides de la descomposició d'Editorial Bruguera (Ediciones B, MC, CGE...)