20130213

II Concurs Escolar Saló del Comic

Data Estel·lar bafaraaaada Dimecres 20130213

Des de fa uns anys, el Saló del Comic de Barcelona ha tingut la bona pensada d'obrir-se cap enfora. 

Hem assistit a escenes estrambòtiques o simplement curioses, com quan els que anessin vestit del segon equip de la ciutat entrarien gratuïtament o amb descomptes. Hi ha hagut cuiners de gent de classe alta explicant cuina japonesa (Saló del Manga 2012). Hi ha hagut música en directe... tenint en compte que els comics són insonors no té cap sentit, per molt que hi hagi qui cregui que tenen un vincle sagrat amb el rock simfònic progressiu (Raimon Fonseca a l'enyorada Biblioteca Marvel Línea Excelsior de Comics Forum, de Planeta deAgostini, Grupo Planeta... crec que ho he citat tot).

Entre aquestes iniciatives, n'hi ha hagut les de fer entrar el món de la didàctica al Saló del Comic, amb jornades per a professionals (mestres, professorat de Secundària... docents, en definitiva) i també amb entrades per a grups escolars. En tot això, hi ha, cal dir-ho, un sentiment de minusvaloració del món de la historieta respecte del món educatiu, com si els miressin per sobre o com si els menyspreïessin, cosa que no només no és certa des de principis de la dècada dels 1980, sinó que, a més, els docents i els llibres de text i les aplicacions informàtiques porten anys i panys fent servir totes les eines per fer que els nens llegeixin, i això inclou JUNT AMB d'altres, també els tebeos, sense cap menystinença ni cap complex. El complex d'inferioritat és té, amb rampells de superioritat, a la banda de la historieta. Evidentement, també hi ha hagut una entrada de "gent dels nostres" (com va dir Scott McCloud a La Revolución en los Comics) en àmbits diversos, i en posicions de vegades de poder influir, és a dir, hi ha lectors de comics als ambients educacionals i d'altres.

Aquest complex l'hem pogut veure, per exemple, en xerrades i conferències com les que ha ofert n'Antoni Guiral, a on generalment (durant els anys 00) es repetia que el món de l'educació no estimava el del comic. Repetia allò que sovint s'ha pogut sentir en persona però també llegir per Internet en escrits de lectors diversos sobre com el comic està mal vist (i el manga encara més).El divulgador de la historieta havia estat l'artífex de posar en marxa per al gran públic el tema del proper paràgraf.

L'expressió plàstica de tot això havia arribat als anys 90, amb la sèrie Fanhunter, a la qual Cels Piñol (signatura: Ñolo) recreava aquest món amb els frikis atemorits en un món que els odiava i els temia, amb un domini absolut de la pàgina com a unitat narrativa. Eren prohibides pel Papa Alejo les anomenades expressions subculturals (vicio y subcultura és el lema de la barcelonesa llibreria Gigamesh, de l'amo de la qual agafa el nom el personatge dolent i carismàtic de l'obra). Com Benet XVI (anunciat el dilluns 20130211), també ell havia dimitit (però no jubilat). ¿Algú s'ha adonat de com la premsa evita el mot "jubilació" per referir-se al que realment ha fet Ratzinger àlies Benet XVI ? Estan intentant evitar que això sigui habitual, quan el missatge és aquest: que en sigui d'habitual, tant abandonar el poder com jubilar Papes abans que veiem com es van esmicolant setmana rera setmana com van fer de manera anticristiana amb Joan Pau II, mentre es barallaven les organitzacions heretges vaticanes d'ultradreta per veure a qui posaven. Els comics, els mangues, el rol... tot era mal vist i finalment prohibit, i això donava lloc a una saga que podria haver donat molt de si però que va ser re-encetada una i altra vegada i, conforme l'autor es consolidava mercantilment en mil projectes, cada cop amb menys interès per continuar-la. "Es que no tiene tiempo" (el pobrecillo), em van arribar a dir en una botiga un dia que buscava el número que havia d'haver aparegut dos o tres mesos abans. 

De totes maneres, al 2013 sembla que això està superat i el Departament d'Ensenyament i Ficomic uneixen forces per a oferir-nos ja el III Concurs Escolar Saló del Comic. A l'enllaç hi teniu les bases.

Ay, si lo hubiera conocido antes... que deia Jesús Puente, en aquell anunci. O: per què això no existia quan jo volia ser dibuixant?

Data límit de lliurament de treballs: 20130315

El tema és: Salvem les espècies en perill d'extinció! 

És un tema molt dels anys 90. Xoca que la Generalitat més antiecologista posi aquest tema (CiU). Hipocresia, descoordinació interorganitzativa... vagi a saber. Envàs on vas... on ens diguin els amos de les empreses de reciclatge que volen tenir matèria primera gratuïta amb costos laborals negatius perquè els ciutadans -alguns- paguem impostos i a més els separen les escombraries que ells volen, i la resta no es recicla ni s'investiga com fer-lo. I serà que no han tingut temps d'ençà el 1992-1994 quan van començar a posar contenidors de paper i de la resta.