20111025

Toka Otaku

Data Estel·lar prefectural Dimarts 20111025

Ara jo podria posar-mea dir que un dia d'aquest em posaré a aprendre japonès. Bona cosa seria que primer continués i m'acabés dos llibres amb escenes manga per aprendre japonès en vinyetes, i per a otakus, respectivament.

El cas és que, per fi!, aquest blog torna a parla de tebeos, tot i que em quedo, per ara, amb moltíssimes ganes de dir la meva opinió, que diferirà de la de tanta gent, sobre allò de Tunis, Líbia i altres temes.

Saló del Manga 2011. Lloc: L'Hospitalet de Llobregat. A quatre passes de l'estació de Renfe (R1 blau, R3 vermell, R4 taronja), metro vermell L1... Passar el carrer i llestos.


Activitats. Per alguna raó que à moi se li escapa, Ficomic (i segurament la resta d'empreses d'esdeveniments) no són capaces de tenir més o menys apamada una agenda bàsica d'actes. Sempre és durant els darrer dies, difícil per planificar-se.


Una altra cosa és anar a l'aventura, que, sí, és el que solem fer.


De totes maneres, per si algú vol anar una mica guiat, he seleccionat les activitats que m'han cridat més l'atenció aquelles que m'agradaria presenciar, tot i que, per qüestions d'horaris i dispersió mental meva, segurament no hi farem cap ("ara hi farem cap" o "ara hi farem cau"? mai no he entès el que diu la cançó).


Com que aquest és un blog molt auto-referenciat, potser perquè només la maginoteca s'interessa per algunes coses, m'haig d'autocitar (sense enllaç: li doneu al comandament "buscar" i ho cerqueu) sobre com el govern i les empreses japoneses han desaprofitat el Saló del Manga, amb milers d'otakus o pre-otakus, de gent interessada per la cultura japonesa en sentit ampli, per a crear escola, per a captar clients o associats o el que sigui, o crear poder tou , és a dir, bona premsa com a gran potència (Relacions Internacionals).


Doncs bé, en aquest cas han convidat en Morinosuke Kawaguchi, les darreres línies de la seva presentació de Ficomic diuen el següent, que és molt maginotècnic:

 El seu projecte vital consisteix a revitalitzar Japó gràcies a la força de dos motors que treballa per unir: una cultura otaku que constitueixi un orgull a nivell mundial i les indústries manufactureres clau del país



Això de projecte vital fa riure, perquè no sóm japonesos, i no ens podem prendre la vida de forma tan seriosa, però la segona part és força interessant


El millor de la pàgina de Ficomic és el mapa amb els expositor, donat que inclouen les seves webs, és a dir, un directori força complet; tot i que, en aquesta ocasió, no he comprovat si els enllaços funcionen.

Aquest mapa i directori inclou els fanzines, que van donar al Saló del Manga 2010 el millor espectacle d'enginy i periodisme.

A pal sec, passo a les activitats que poden semblar més curioses:

DISSABTE, 29 D'OCTUBRE primer dia del saló... 
DIUMENGE, 30 D'OCTUBRE 16:00. Presentació col·lectiva de fanzines i lliurament del premi al millor fanzine... com he dit... va ser el millor del 2010. I esperem que hi hagi nova entrega (això sempre és una loteria)

19:30  Presentació de TBO4JAPAN ntés l'únic que veig vinculat al tsunami, terratrèmol i catàstrofe nuclear de Japó del 2011... Es va dir que hi hauria alguna activitat relacionada, però suposo que Endesa, Enresa, el Foro Nuclear i altres enercolpistes han donat les seves recomanacions al respecte. Tant de bo m'equivoqui, en tot el que he dit en aquest paràgraf.

DILLUNS, 31 D'OCTUBRE
12:00. Conferència. Per què Tòquio és tan segura? a càrrec de Fujo Hirata 
 Volen dir  Tokyo. Es un bon reclam, en tant que tants mangues ens expliquen històries amb ciutats japoneses no segures, o amb robots que s'ho carreguen tot.
13:00. Conferència. Cultura japonesa otaku i innovació a càrrec de Morinosinuke Kawaguchi.                              Organitza Fundació Japó
Potser és el millor dia en quant a activitasts. Aquesta parla de ¨R+D, Cultura... Sociologia del Consum, de la Tecnologia, de l'Oci...

18:00. Conferència. El boom actual de la literatura japonesa a càrrec de Carlos Rubio
Crec que el mot "literatura" no es refereix, tristement, al manga, tot i que sigui el 40% o més de la publicació editorial. El món gafapasta i el món intercultural (la recerca de nous mercats d'importació) ha fet que hi hagi més llibres, dels que no tenen dibuixos (¡!), d'origen japonès.

En tot cas, és una forma d'aproximar-se a aquest esdeveniment cultural, ocult i tapat pels quaranta mil ¿seixanta mil? volums publicats cada any a Espanya.

Per descomptat, i HO VULL REMARCAR, és des del manga, des dels tebeos, on es llença un cable per fer treure a la superfície la literatura japonesa, per donar-li un espai... No serà mai a l'inrevès... i ens podem referir als suplements literaris de la premsa o a les ressenyes... on un llibre o un autor japonès mai no tindrà un vincle amb el manga o l'anime per part del periodista o crític literari perquè és pecat o una cosa semblant.

Al món manga, al món posmaterialista, contemporani, sabem que tot pot estar vinculat. N'hi ha per sentir-se orgullós. A córrer.

DIMARTS, 1 DE NOVEMBRE
12:00. Conferència. El desembarcament de l'anime a Espanya: un viatge visual
           i sonor per la història de l'animació japonesa
a càrrec de Dani Madrid-Morales
          Organitza: Casa Àsia


La Història de l'Anime a Espanya: des de ¿Heidi? (o abans), fins a les darreres fites.... esperem que hi assisteixi algun crític de televisió, o gent d'aquesta que no vol veure el que hem vist.




És la història d'un èxit, acompanyat de molts diners i de preus barats per als canals de tele... per contra de l'animació txeca, avui oblidada, tristement. No és només l'èxit d'un estil gràfic o d'un talent (en certs casos, innegable) o de copsar l'esperit de la gent... sinó l'anegació de continguts -anys 1990-1994, per exemple- àudiovisuals per interès de farcir la programació infantil a preus barats.


13:00. Taula rodona El manga i l'anime en espanyol: què ha passat en aquests 20 anys?

Això és l'altra part de l'afer: l'escrit. Esperem que també facin esment a "en català"... sense l'anime en català, i les seves excel·lents adaptacions, a TVE-2 o a TV3-Canal33/3XL, la influència de l'anime hauria estat força més reduïda, i parlo per mi, que per això -tots plegats- el blog és meu.

En fi, que si només entréssim a veure aquestes activitats, no compraríem.

Per tant, queda suprimida la típica critica a que un Saló del Manga és com a anar a la botiga... tot i que, sense problema, podem anar-hi per a això.


Ah, que no se me n'oblidi: una activitat de la qual no sé res però que sembla força curiosa:

18:30. Blogger Com. Organiza: Misión Tokyo


De què anirà això?