20101007

Polibloguejant

Data Estel·lar polibloguejadora Dijous 20101007

He trobat una web anomenada Poliblocs.

Recordeu que "bloc" és l'estúpid paraulot inventat, seguint l'estela de la RAE, per a traduir en fals català allò que hom, des de Catalunya, no ha sabut inventat donat que això és el país d'Indiana García, cosa que també cal recordar.

Per tant, un bloc és un blog. Podem pensar que "bloc" fa referència a "bloc de notes". Però, així, també se'n podria dir "llibreta" o "llibreta electrònica" o "e-llibreta" o "anotador. No: s'ha optat per l'opció facilona, com sempre: per dir que és diferent tot essent igual. En realita, és l'acceptació de la ignorància com a motor de canvi social i lingüístic. Igual que el Compact Disc Read Only Memory (traducció mai no emprada: Disc Compacte de Memoria Només de Lectura) i que era escrit com a CD-ROM /sedé róm/, va acabar sent convertir en CD-Room /Sedérum! per molta gent que es pensava que així parlaven més anglès i que ho deien millor. Així doncs, l'habitació del CD. Que està molt bé que hi hagi un lloc per guardar els discos però que quina sort disposar de tota una cambra o habitació per a això. Doncs això seria un resum de l'ús social de la tecnologia entre 1993 y 2003.



I ara retrobem el camí del qual et pensaves que m'havia perdut del tot: Poliblocs té un buscador que permet buscar blocs sembla ser que en català que tractin sobre política... això, sempre vinculats a organitzacions, siguin partits, sindicats o moviments d'aquest estil.

És a dir, no inclouen ni membres d'ONGs ni individus al marge de les institucions reglades. No deixa de ser curiós que al segle XXI, quan es parli de "blocs polítics" es faci en referència a organitzacions del segle XIX. Per tant, la perspectiva, com és habitual, és parcial i vol ser-ho.

Em pregunto si hi ha algun tipus de directori (acudit de Windows: ara es diuen carpetes) d'aquest tipus fora de Catalunya o fora de l'àmbit catalanoparlant. És a dir, això passa a Catalunya perquè arreu, o pot passar, tot i que encara no s'hagi desenvolupat. O passa a Catalunya i no a Andalusia, per exemple, per mor de diferències formes de veure la societat... és a dir, per l'existència del nacionalisme català. Potser passa per la grandària del territori, la vitalitat o falta de la mateixa dels seus blocaires (bloguers, segons jo) i no passaria, per tant a Cantabria, que és un lloc més petit, o potser sí, precisament per això. O igual passa en territoris que defugen el món local, provincial o autonòmic, o lingüístic, i passa en comarques administratives o naturals.

Per descomptat, sí que hi ha un espai -poliblocaires- per a blocs de periodistes o tolerats en això del periodisme. Res més faltaria.

Sigui com sigui, doncs no tinc mitjans per estudiar-ho, el buscador és interessant perquè permet filtrar tant per localitats com per organitzacions. No per comarques ni províncies: llàstima, perquè ens dificulta o ens alenteix la recerca de temes comuns en una àrea. ¿Veuen les mateixes coses o tenen la mateixa agenda o les opinions són similars entorn d'un tema els membres d'un mateix partit de la mateixa comarca? Per exemple, en el cas de la comarca d'Ascó en relació amb el magatzem de residus nuclears, caldria buscar localitat per localitat. No és tasca fàcil. I després igual tindríem la sorpresa que no en parlessin (cosa factible però interessant des del punt de vista de les Ciències Polítiques).

Volia evitar-ho, però no puc. I no és només per allò de.. tant se val. Al final haig de parlar de la ideologia que vols ostentar que hi ha al darrera d'un grup de comunicació. És sa llegir-se el "Qui sóm" o el grup d'empreses al qual pertany, que solen sortir a les webs periodístiques en algun enllaç petit i perdut. Però sol sortir, i penso que és correcte i democràtic en tant que transparent que així sigui.  La wikipèdia en català diu que és [sic]és un diari digital en català de tacte sobiranista [/sic]. No ho he notat gaire, igual és que ja començo a ser-ne immune però això ho diuen i serveix per a explicar el per què d'un directori de blocs (no blogs) en català i de partits o organitzacions dels Països Catalans (n'hi ha de fora de Catalunya).

Pertany El Singular Digital al Grup Nació Digital. Un nom curiós, si més no. Perquè no diu de quina nació es tracta. Tot i que, un ho escriu en català, solen haver-hi pocs dubtes entre els entesos (la nació és la catalana). Hi posen com a lema: "diari català i independent", que ja ho he llegit altres vegades en altres mitjans i que són paraules que no diuen res i que volen dir molt.

La seu del Grup Nació Digital la tenen a Vic. I algú ens hauria d'il·luminar sobre els trest polítics de Vic i la seva influència arreu de Catalunya (des del nacionalisme català de dretes, vinculat amb el catolicisme, fins a la xenofòbia del partit d'Anglada, procedent de Fuerza Nueva, és a dir del nacionalisme espanyol d'ultradreta). Ens van dir que l'Eix Transversal suprimiria les diferències polítiques entre l'interior -Vic- i la metròpolis barcelonina. Si ho ha fet, és per estendre l'apartat xenòfob. En tot cas, Vic i la seva comarca tenen un subsistema polític a estudiar. I les seves propostes i decisions, des de la distribució d'immigrants per totes les escoles de la xarxa pública (públiques i privades-concertades, és a dir el 99%) fins a allò de desempadronar els immigrants irregulars tenen ressò a tota Catalunya i Espanya, tant en l'àmbit estrictament políticomediàtic i sectorial (Educació, treballadors que tracten polítiques d'immigració) com en l'àmbit de les xerrades de la gent comuna.

Pel que fa al propi Singular Digital, per descomptat, la seu la tenen a la Diagonal. Les seus de les empreses, de la premsa o dels llocs que van d'intel·lectuals no s'aventuren més avall d'aquesta frontera on s'acaba el país i comencen les jungles.


De totes maneres, m'ha semblat una iniciativa interessant això del directori de blogs polítics catalans.


Algú dirà que sempre m'empipo quan parlo de coses catalanes. Però, en realitat, l'empipada em ve per la tonteria que em rodeja.