20071213

Las auténticas portadas o haciendo las cosas bien

Data Estel·lar azerograus Dijous 20071213

Hi ha un moment que cal plantejar-se si es poden fer les coses bé. Sovint, la resposta, basada en fets reals, és: no.

Però hauríem de saber que no és impossible, ni exageradamente difícil.

Què cal? Paciència, feina, voluntat, les eines, l'entorn adequat, els mitjans, el mòbil i l'oportunitat.

Això és el que ha tingut el Señor Ogro, de profesión su foro (personatge creat per... ah, però això és una altra història). El nostre company mostra la seva capacitat al fòrum de sempre
i, especialment. Cal apreciar que aquestes tecnologies de l'hipertext són un torpedo contra la sintaxi perquè els enllaços permeten eliminar sintagmes sencers, com hem comprovat.

¿És millorable la feina d'escannejar, ordenar i enviar via Internet totes les portades de les aventures llargues de Mortadel·lo i Filemó, comentar-les i dil·lucidar si són o no de l'autor, si van ser creades o no per al mercat espanyol o alemany... trobar portades d'aventures llargues com a portades de revistes o descobrir que moltes bafarades (bocadillos, el que diuen els personatges) són afegits, pegats, nyaps (chapuzas) posats sobre portades mudes?

La resposta a tan llarga pregunta és: sí, és millorable. Fent-ho en un fòrum, es reben respostes que poden millorar la qualitat de la informació. I així fou, per uns quants forers molt interessats en portades i en recerques que, diguem-ho clar, no són útils, i, diguem-ho clar, per això ens agraden.

Pot ser millorable? . Tausiet ho fa al seu blog. Recordem que el blog 13 Rue Bruguera
és potser (potser "necessàriament", sigui millor paraula en aquest cas) el millor blog que hi pugui haver-hi sobre el tema brugueril. Això no és estrany, donat que els seus autors són experts (no m'estic sortint del tema, no m'estic sortint del tema, que no): Antonio Tausiet i Miguel Fernández Soto... el segon, per exemple, és autor del il·lustre manual, ja citat en aquest blog: El mundo de Mortadelo y Filemón, durant molt de temps l'únic llibre, i actualement, al 2007 simplement el millor llibre fet mai sobre els personatges d'F*Ibáñez. Si em permeteu, n'excloc l'Introbable Mortadelo y Filemón 25 Aniversario.

I deia que no em sortia del tema perquè el Señor Ogro es va passar molt de temps intentant completar el llistat del llibre. Fixeu-vos: jo dic "intentant", però d'altres "completen" directament. Magnífic. Lligat a això va fer el que ha estat un dels temes més llegits en menys temps (amb més de 13000 entrades a dia d'escriure això). Es tracta, sempre, tant en el cas del senyor Fernández Soto, com en del Señor Ogro, d'informació fidedigna, contrastada, treballada amb rigor.

Vull destacar, també, que sempre estem parlant d'un treball en xarxa, amb participació, ni que sigui circumstancial d'altres... circumstancial però providencial, de vegades (algú té una portada o una dada desconeguda i la inclou). El cas de Lesejo, aportant contínua informació, és l'exeple més clar. Aquesta part de "treball en xarxa" la vaig destacant de vegades en aquest blog perquè penso que està passant desapercebuda a Internet. Tot i que la Sociologia semblava voler donar-li una certa importància, a nivell periodístic, mediàtic, o dels propis participants a Internet, sembla que la idea "feina en xarxa" queda esvaïda. Que aquest missatge sigui un exemple d'una primera anàlisi del treball en xarxa promogut per les TIC (o TAC).

Una manera de completar el llibre era, sense cap mena de dubte, incloure les portades. Quan la feina del Señor Ogro és netejada i col·locada al 13 Rue Bruguera, penso que ha millorat encara més.

L'única cosa amb la que no estic d'acord és amb la por de l'"efímera vida de un foro". Aquesta por l'he tinguda jo. Qualsevol fòrum serà tancat algun dia -o faran fora els seus forers, que això ja ho fan les empreses que posen fòrums (fori?) però això no vol significa que sigui efímer, no més que webs, portals, llistes de correu o blogs. Però, en altres coses, hi estic completament d'acord. Recordeu Riba-Roja d'Ebre, Ascó, Vandellòs... grans llocs on s'havien de fer grans coses que millorarien incomparablement la vida de la població... On són els defensor de l'aigua?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Acabo de encontrarme con esta entrada que agradezco de corazón por la parte que me toca. Me alegra especialmente que destaques lo del "treball en xarxa", pues efectivamente es difícil hacer las cosas bien hechas sin "a little help of my friends", como ya decía hace tiempo Joe Cocker.

maginelmago ha dit...

Pedidme traducciones cuando haya algo que no se entienda.

Petita traducció: "treball en xarxa"="trabajo en red".

Antonio Tausiet ha dit...

Yo me lo encuentro ahora y te agradezco las referencias por la parte que me toca. Tanto el enlace a mis "divagancias" contra Gran Scala como tu consideración al respecto de que en "13 Rue Bruguera" la cosa está bien puesta. Sobre lo de que un foro es efímero y una web como esa menos, puedo completar mi idea: las imágenes alojadas en Imageshack aparecen y desaparecen; además, todo lo que publico en "13 Rue" está también en mi disco duro por si un día desapareciera, publicarlo de nuevo. Creo que queda claro. ¡Abrazos y gracias de nuevo!