20060215

Theramin o Theremin

Data Estel·lar del So: Dimecres, 15 de febrer de 2006

Canal 33. Després de molt de temps, per mi m'aturo a veure la tele una nit. Acabo al Canal 33, on estan donant un programa d'aquests rars sobre músiques ("què vols dir amb músiques rares?") que no sap si és de Música, de vídeoclips o de coses d'Internet, o de curtmetratges. Es tracta d'un programa que la terminologia de l'OIL diria que és "gafapasta", tot eixamplant el significat de la paraula.



En aquell programa d'aquell dimarts per la nit vam trobar una PARAULA:
THERAMIN o THEREMIN. Un concepte, el theramin, un instrument musical i un estil de música. He tingut l'oportunitat, perduda, és clar, de preguntar a gent que sap de Música: desconeixien del tot aquest instrument. "Theramin... mira que conec instruments musicals però d'aquest no n'havia sentit a parlar mai". És molt interessant, donat que a mi la Música no m'ha interessat gaire... No així, però, els sons. I resulta que aquest curiós aparell permet fer SONS que es poden sentir a les pel·lis d'OVNIs i de por.



Passem a descriure aquest instrument musical anomenat "theramin". El nom procedeix del seu inventor, Leon Theremin, un soviètic que volia fer un aparell mecànic que no es toqués i al qual s'hi pogués traslladar la música, talment com si un director pogués fer-ho amb la seva orquestra. D'alguna manera, utilitza l'electricitat, que estava de moda a la Revolució Soviètica: per modernitzar Rússia calia electrificar-la, deien. La meva imaginació m'havia portat a pensar que "theremin" podria significar "there a mind" ("allà una ment"), com volent dir que era molt imaginatiu.


Això de dalt és una imatge de l'objecte: sembla una mena de ràdio amb antena.

Els models poden ser realment variats. Al programa sortia la típica argentina que viu a Barcelona y posa a la venda aquests instruments a Alemanya i Gran Bretanya, mitjançant Internet. Algun dia cal que algú ens digui com és que hi ha tants argentins llestos però com és que Argentina és una ruïna. Ella va dir que hom pot muntar una maquineta d'aquestes però que no és tan fàcil com sembla.

Aquest model em sembla més comercial (heu vist quina frase que no vol dir res?):


Així es toca... sense tocar-lo:



Comentat això amb un altre ésser viu em queda una mica més clar que això no ho he somiat: el theremin existeix i sona


Clicar aquí per sentir un OVNI theremin.


I aquí un altre que dóna por

I Tantarantán em va aconsellar que acabés amb: "fi".

3 comentaris:

Joaquín Aldeguer ha dit...

Es cert, vaig aconselar-te finalitzar amb fí, però no era obligatori ni un paradigma per a seguir....de qualsevol formanera, gràcies per posar en pràctica els meus consells....no tinc massa experiència escribint en català...oi que es nota?...

maginelmago ha dit...

¿Lord Grayworth es la personalidad pública de Tantarantán?
Pregunta que no me importa: ¿eres catalán? ¿estás aprendiendo a escribirlo, luego eres de fuera?

Pero acabé en "fi"....

El Theramin existe y flipé cuando me enteré de eso.

Óscar ha dit...

Bon día!

Soc en Óscar, el webmaster de Theremin Hispano,i he passat per qui per a invitar a tothom a anar a la nostra web i començar el camí que jo mateix vaig començar fa 2 anys d'obsessió amb l'instrument més enigmàtic del segle vint. Esteu perduts amics ;)

Per cert, s'escriu "Theremin" i no "Theramin", aquest és un error molt comú dels americans per la pronunciació similar ;)